VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

10 27. Europos Teisingumo Teismas: bitkoinų ir kitų virtualių valiutų keitimas ES bus nemokamas

Ketvirtadienį Europos Teisingumo Teismas (ETT) nusprendė, kad bitkoinų ir kitų virtualių valiutų keitimas Europoje turėtų būti prilyginamas mainams tradicinėmis valiutomis ir operacijai neturėtų būti taikomas joks pardavimų mokestis. Apie tai praneša "EUbusiness".
Pagal Europos Sąjungoje galiojančius įstatymus visoms su valiutomis susijusioms pervedimo operacijoms, banknotais ir monetomis atliekamiems legaliems sandoriams visame regione nėra taikomas pridėtinės vertės mokestis (PVM).
Teisme Švedijos valdžios pareigūnai užginčijo šią nuostatą teigdami, kad bitkoinai nėra reali valiuta, todėl neatitinka pagal ES galiojančius standartus keliamų sąlygų.
Tiesa, Liuksemburge įsikūręs Europos Teisingumo Teismas su tokiais teiginiais nesutiko.
"Teismas nustatė, kad šioms operacijoms PVM nėra taikomas pagal nuostatas dėl "valiutos, banknotų ir monetų, naudojamų kaip atsiskaitymo priemonė", teigiama oficialiame dokumente.
Manoma, kad tokį sprendimą palaikys bitkoinų šalininkai, teigiantys, kad virtualios valiutos suteikia tinkamą ir anonimiškumą garantuojantį būdą saugoti ir pervesti lėšas internetu. Vis dėlto šios valiutos kritikai nurodo, kad operacijas reguliuojančių teisinių nuostatų trūkumas, neskaidri prekyba šia valiuta ir jos nuolatinė kaita paverčia finansinius sandorius pavojingais.
Kitaip nei realios valiutos, pavyzdžiui, JAV dolerio ar euro, bitkoinų operacijų neprižiūri joks centrinis bankas ir neremia jokia vyriausybė. Teigiama, kad šios valiutos populiarumas keliskart susidūrė su itin daug dėmesio viešumoje sulaukusiu pasipriešinimu.

Atgal