VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

12 08. Po metų vaiko gimimą ar artimojo mirtį bus galima registruoti paprasčiau

Nuo 2017 m. sausio 1 d. nebeliks būtinybės gauti civilinės būklės akto įrašo įregistravimo liudijimų, nes visi šie duomenys yra Gyventojų registro duomenų centrinėje bazėje. 
Tokioms Teisingumo ministerijos parengtoms įstatymų pataisoms pritarė Seimas. 
„Vaiko gimimo, santuokos ar artimųjų mirties liudijimus ar jų kopijas šiandien žmonės turi pateikti daugeliui institucijų. Įsigaliojus šioms pataisoms, visos šios institucijos reikalingą informaciją gaus iš registrų, o žmonėms nebereikės vaikščioti po įstaigas", - sako teisingumo viceministras Julius Pagojus.
Priimtose pataisose numatyta, kad registruojant kai kuriuos civilinės būklės aktus, asmeniui pačiam nereikės atvykti į civilinės metrikacijos įstaigą, o jo civilinė būklė būtų registruojama remiantis institucijos, konstatavusios tam tikrą civilinę būklę, elektroninių ryšių priemonėmis persiųstais dokumentais be atskiro asmens kreipimosi.
Dauguma dokumentų bus gaunami iš sveikatos priežiūros įstaigų, o prielaidas tokiam dokumentų judėjimui sudarys įgyvendinama elektroninė sveikatos sistema. Gimimas bus registruojamas pagal sveikatos priežiūros įstaigų pateiktus civilinės metrikacijos įstaigai dokumentus, o tėvai galės suteikti vaikui vardą ir pavardę ir elektroniniu būdu, todėl jiems nebereikės vykti į civilinės metrikacijos įstaigas. Mirties ir santuokos nutraukimo faktai registruose būtų registruojami ir be jokio asmens kreipimosi, nes ši informacija elektroninių ryšių priemonėmis būtų gaunama iš sveikatos priežiūros įstaigų ir teismų. 
Nors, priėmus šias pataisas, popierinių liudijimų nebeliktų, tačiau asmuo, jeigu pats to norės, galės gauti civilinės būklės akto išrašus. 
Taip pat Civiliniame kodekse įteisinta galimybė, kad vaikui, kurio tėvų pavardės yra skirtingos, galėtų būti suteikta dviguba pavardė, sudaryta iš sujungtų vaiko tėvų pavardžių.

Atgal