VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

04 08. Švedijos policija: teroro išpuolio Stokholme vykdytojas galėjo turėti bendrų

Švedijos policija neatmeta galimybės, kad vykdant teroro išpuolį Stokholme dalyvavo keletas asmenų. Apie tai šeštadienį paskelbta per policijos spaudos konferenciją.

"Mes neatmetame galimybės, kad vykdant teroro aktą dalyvavo keletas žmonių, - pareiškė šalies Nacionalinės policijos komisaras Danas Eliasonas (Dan Eliasson). Jis pabrėžė, kad "įtarimai dėl sulaikytojo vyro sustiprėjo".

"Mes aptikome sunkvežimyje pašalinį objektą. Dar nežinome, ar tai sprogstamasis įtaisas, ar kitas lengvai užsidegantis daiktas. Šiuo metu atliekamas tyrimas", - sakė jis. Pasak D. Eliasono, po penktadienį įvykdyto išpuolio šiuo metu ligoninėje tebegydomi aštuoni žmonės, du iš jų yra sunkios būklės .

Kaip pareiškė tyrimo grupės atstovas, "policija sustiprino savo pajėgas kituose šalies regionuose, siekdama užkirsti kelią galimiems nusikaltimams". "Mes neatmetame galimybės, kad yra žmonių, kuriuos šis teroro aktas gali "įkvėpti", - pažymėjo jis.

Savo ruožtu vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Hansas Irmanas (Hans Irman) patvirtino, kad sulaikytasis yra kilęs iš Uzbekistano. "Taip, jis yra iš Uzbekistano. Kol kas nežinome, kiek ilgai jis gyveno Švedijoje", - pridūrė jis.

Komisaras D. Eliasonas taip pat pranešė, kad sulaikytas 39-erių metų įtariamasis buvo žinomas saugumo tarnyboms. Tačiau tada pareigūnai nenustatė jokių vyro ryšių su ekstremizmu, pridūrė komisaras. Vyras lieka pagrindiniu įtariamuoju šioje byloje.

Švedijos policija patvirtino, kad sunkvežimyje, taranavusiame minią Stokholmo centre, rasta nedetonuotų sprogmenų. Ant sunkvežimio vairuotojo sėdynės rastas "techninis įtaisas".

Penktadienį sunkvežimis dideliu greičiu rėžėsi į žmonių minią vienoje iš Stokholmo centrinių gatvių. Sunkvežimis pravažiavo šešis kvartalus, įvažiavo į pagrindinę Stokholmo Drotningatano gatvę ir, nubloškęs nedideles pertvaras, įvažiavo į žmones, buvusius ant šaligatvio, vėliau įsirėžė į prekybos centro "Ahlens" vitriną.

Per išpuolį žuvo keturi žmonės. Trys mirė vietoje, ketvirto gyvybė užgeso ligoninėje. Dar 15 žmonių sužeista.

Atsakomybės už išpuolį Stokholme kol kas niekas neprisiėmė, tačiau pastaruoju metu teroro išpuolius prieš taikius gyventojus islamistai transporto priemonėmis rengia įvairiuose pasaulio miestuose.

 

Atgal