VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

12.19. V.Bakas: sukurtas emocinis informacinis burbulas

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas sako, kad dėl pažymų apie galimas grėsmes nacionaliniam saugumui sukurtas emocinis informacinis burbulas, nes tokios informacijos teikimas valstybės vadovams yra įprasta procedūra.

„Komitetas, valstybės vadovai informaciją apie grėsmes gauna nuolat. (...) Tai įprasta procedūra, keistas klausimas, aplink jį sukurtas toks emocinis informacinis burbulas, vyksta įprastinis procesas. Šiandien komitete buvo toks daugiau, mano galva, bandymas politizuoti (...), laiką praleidome neproduktyviai“, - trečiadienį po NSGK posėdžio žurnalistams sakė V. Bakas.

NSGK pirmininkas Vytautas Bakas. Eltos nuotr.

Jame Seimo NSGK nariai išklausė Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento vadovų informaciją dėl ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio kreipimosi į specialiąsias tarnybas.

V. Bako vertinimu, tai buvo toks netipinis komiteto posėdis, kada „iniciatoriai išsikviečia žvalgybų vadovus ir nežino, ko jų paklausti, tada klausia manęs“. 

„Man atrodo, kad kartais naudodami savo galias patyrę parlamentarai pirma padaro, po to pagalvoja. Bet bendromis jėgomis pavyko sužinoti, kad premjeras tikrai kreipėsi į žvalgybos institucijas, jis turi teisę tą padaryti ir tai, kad premjeras laukia atsakymo. (...) Žvalgybos vadovai patvirtino, kad gavo paklausimus, renka informaciją“, - sakė V. Bakas. 

Gruodžio 11 d. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai iš įvairių frakcijų kreipėsi į komiteto pirmininką V. Baką, prašydami į artimiausią komiteto posėdį iškviesti Valstybės saugumo departamento bei Antrojo operatyvinių tarnybų departamento vadovus dėl ministro pirmininko S. Skvernelio kreipimosi „slaptu raštu“ į specialiąsias tarnybas dėl Kremliaus įtakos. 

Kreipimąsi pasirašė Seimo nariai Rasa Juknevičienė, Virgilijus Alekna, Juozas Olekas, Arvydas Anušauskas, Laurynas Kasčiūnas.

R. Juknevičienė: žvalgybos jokios informacijos dėl Rusijos galimos įtakos neteikė premjerui

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narė konservatorė Rasa Juknevičienė sako, kad specialiosios tarnybos neteikė premjerui Sauliui Skverneliui jokios informacijos, susijusios su galimomis Rusijos įtakomis politiniams procesams. 

„Abi žvalgybos labai aiškiai pasakė, kad jos jokios informacijos, nei susijusios su perversmais, nei su protestais, nei su Rusijos įtakomis, neteikė premjerui ir nieko panašaus mums negali pasakyti, nes neturi jokios informacijos apie tai“, - trečiadienį žurnalistams sakė NSGK posėdyje dalyvavusi R. Juknevičienė. 

Parlamentarė taip pat informavo, kad Seimo NSGK dirbantys konservatoriai gavo premjero S. Skvernelio laišką, kuriame siūloma parlamentarams patiems susižinoti apie jo kreipimąsi į specialiąsias tarnybas.

„Mes kėlėme tą klausimą komitete, tuo labiau, kad ryte išgirdome, kad vakar Seimo pirmininkas, mūsų institucijos vadovas, gavo šitą pažymą. Ta pažyma yra riboto naudojimo. Jeigu riboto naudojimo, vadinasi, tas, kuris tokią pažymą gavo, ją gali pateikti kitiems, kuriems mano, kad reikia pateikti. Paprašėme NSGK pirmininko, kad komitetas kreiptųsi į Seimo pirmininką ir kad mums būtų ta pažyma pateikta, bet kažkodėl „valstiečių“ dauguma komitete nubalsavo, kad mums nereikia tos Seimo pirmininko gautos informacijos“, - sakė Seimo narė R. Juknevičienė. 

Ji neatmetė, kad galbūt bijoma pateikti tą pažymą. 

„Manėme, kad būtų galima padėti tašką ir netampyti tarnybų politiniams tikslams, kaip buvo padaryta S. Skvernelio, tačiau kažkodėl bijoma pateikti tą pažymą. Gali būti todėl, kad ten nieko nėra iš tikrųjų. Keista situacija, man atrodo, kad jie patys toliau kaitina atmosferą“, - svarstė R. Juknevičienė.

Atgal