VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

01.06. Trys „naftininkai“ liko skolingi valstybei daugiau nei 700 tūkst. eurų

Po Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (toliau – FNTT) atlikto tyrimo trys „naftininkai“ liko skolingi valstybei daugiau nei 700 tūkst. eurų.

FNTT tyrėjai nustatė, kad vienos Kaune registruotos bendrovės vadovas, veikdamas kartu su tos pačios bendrovės direktoriumi bei kitos transporto bendrovės direktoriumi, iš anksto suplanavo ir prasuko degalų aferą. Trijulė per kelių mėnesių laikotarpį įsigijo iš trijų Vokietijos įmonių šiek tiek daugiau nei 5 tūkst. tonų dyzelino su nuliniu pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifu ir realizavo be jokių apskaitos dokumentų įvairiems ūkio subjektams. Dalį jų − panaudodama fiktyvius dokumentus. Daugiau nei 250 tonų dyzelino „parduota“ Rumunijos įmonei pritaikant nulinį PVM procentą, nors pastaroji įmonė pareiškė nieko apie tai nežinanti.

Bendrininkų grupė nafta neapsiribojo. Iš Vokietijos įmonių įsigijo ne tik degalų, bet ir šiek tiek daugiau nei 2 tūkst. tonų krosnių kuro, kurio nedeklaravo ir nesumokėjo daugiau nei 53 tūkst. eurų akcizo mokesčio.

Trijulės padaryta žala valstybei – 733 799 tūkst. eurų.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad pagrindinės bendrininkų bendrovės vadovai, siekdami išvengti mokesčių, nurodė buhalterei, nežinančiai apie nusikalstamą veiklą, pateikti Valstybinei mokesčių inspekcijai (toliau − VMI) deklaracijas su neteisingais duomenimis. O bendrovė, kuri, kaip įtariama, ir buvo įsigyta šiam „versliukui“ prasukti, buvo palikta likimo valiai.

FNTT tyrėjai, atlikdami ikiteisminį tyrimą, glaudžiai bendradarbiavo su VMI, Vokietijos bei Rumunijos teisėsaugos institucijų pareigūnais.

Trims vyriškiams, kurie tikėjosi iš nelegalaus naftos versliuko praturtėti, pareikšti kaltinimai pagal Baudžiamojo kodekso 182 str. „Sukčiavimas“ 2 dalį, 199(2) str. „Neteisėtas disponavimas akcizais apmokestinamos prekėmis“ 1 dalį, 220 str. „Neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimas“ 1 dalį ir 222 str. „Apgaulingas apskaitos tvarkymas“ 1 dalį. Didžiausia galima bausmė pagal šiuos straipsnius − laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Baudžiamoji byla perduota Kauno apygardos teismui.

Du pagrindiniai šios bylos veikėjai jau yra kaltinami kitoje baudžiamojoje byloje, kuri šiuo metu nagrinėjama Kauno apygardos teisme. Vyriškiai, veikdami bendrininkų grupe, sukūrė veiklos nevykdančią bendrovių grandinę, imitavo darbuotojų nuomos paslaugų teikimą ir taip išgrynindavo dideles sumas grynųjų pinigų. Žala siekia daugiau nei 700 tūkst. eurų.

Atgal