VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

11 11. Neišsitenkame Lietuvoje!

Petras Skutas

Užsienyje gyvenantys lietuviai be jokių abejonių yra priskirtini Konstitucijoje numatytam atskiram atvejui pilietybės suteikimo atžvilgiu. Užsienio lietuvius kaip atskirą atvejį reikia teisine nuostata įtvirtinti Pilietybės įstatyme ir problema dėl jų Lietuvos pilietybės būtų išspręsta.

Juk Konstitucijos 12 str. 1 dalis  nustato, kad pilietybė įgyjama gimstant ir kitais įstatymo nustatytais pagrindais. Taigi Konstitucija suteikia teisę pilietybės suteikimo pagrindus nustatyti ir Seimo priimtu įstatymu. Tokiu atveju yra ir teisė įstatymu išskirti, kaip atskirą atvejį, ir dvigubos pilietybės galimybę. Beje, Konstitucija nereglamentuoja  pagal kokius konkrečius požymius - būdinius ar skaitinius - atvejai gali būti laikomi atskirais. Ši teisė - teisė nustatyti atskirų atvejų sąrašą priklauso Seimui.

Tiek visa tai, tiek Konstitucijos 12 str. visų jo trijų dalių nuostatų sisteminė analizė rodo, kad pilietybės suteikimo klausimo išsprendimui joks referendumas nėra būtinas. Taip pat - akivaizdu, kad Pilietybės įstatymu užsienio lietuvius priskyrus atskiram  pilietybės įgijimo atvejui, dėl to jokių prieštaravimų Konstitucijos 12 str. nuostatoms nekiltų. 

Taigi stumdymasis dėl pilietybės rodo, kad neišsitenkame Lietuvoje. Štai kokie esame, - negražu!...

Atgal