VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

12 30. BP darbuotojai bus paduoti į teismą dėl naftos nuotėkio Meksikos įlankoje

Kęstas Balčiūnas

JAV parengė kaltinimus birtų naftos milžinei BP dėl avarijos "Deepwater Horizon" platformoje 2010 metais. Apie tai praneša "The Wall Street Journal".

 Kaltinimai kol kas nedetalizuojami, tačiau žinoma tik tiek, kad jie nukreipti daugiausia prieš JAV BP inžinierius, taip pat mažiausiai vieną inspektorių, nuslėpusį informaciją apie nuotėkio pavojų. Kaltinimai dėl neteisingos informacijos pateikimo federalinės priežiūros institucijoms gali būti paskelbti viešai 2012 m. pradžioje. Pagal atitinkamą straipsnį, už tokį nusižengimą baudžiama bauda, taip pat įkalinimu iki penkerių metų.

 JAV vidaus reikalų departamento Saugumo technikos ir aplinkosaugos biuras parengė jau du sąrašus, kur įvardinami BP įvykdyti pažeidimai ir piktnaudžiavimas per nuotėkio Meksikos įlankoje likvidavimo operaciją. Antrasis jų buvo paskelbtas šių metų gruodžio pradžioje. Naftininkai buvo apkaltinti tuo, kad viename iš sklypų jie neatliko būtinų bandymų, per kuriuos būtų patikrintas hermetiškumas. Be to, BP kaltinama nenutraukusi gręžimo darbų, nors to reikalavo avarinė situacija.

 Civilinis procesas, per kurį BP ketina užprotestuoti prieš ją aptiktus kaltinimus, turi prasidėti 2012 m. vasarį Naujajame Orleane. Dalytis atsakomybę su BP už avariją ir naftos nuotėkį Meksikos įlankoje sutiko britų kompanijos partnerės - "Cameron", MOEX, "Anadarko" ir "Weatherford". Naftos milžinė mėgina išieškoti lėšas taip pat ir iš "Transocean" ir "Halliburton".

 Avarija "Deepwater Horizon" platformoje, įsikūrusioje už 80 km nuo Luizianos krantų, įvyko 2010 m. balandį. Balandžio 20 d. per sprogimą žuvo 11 žmonių, dirbusių platformoje. Per sprogimą platforma užsidegė ir po dviejų dienų nuskendo. Per avariją buvo pažeistas naftos gręžinys, dėl to nafta nekontroliuojamai tekėjo į vandenyną. Likviduoti nuotėkį pavyko tik po trijų mėnesių.

 Avarija Meksikos įlankoje buvo pripažinta stambiausia ekologine katastrofa per JAV istoriją. 2010 m. rugsėjį BP paskelbė jos priežasčių tyrimo rezultatus. Kaip skelbiama dokumente, katastrofą išprovokavo tiek personalo klaidos, tiek ir naftos platformos konstrukcijos trūkumai. Vėliau komisija, įsteigta JAV prezidento Barako Obamos (Barack Obama) iniciatyva, priėjo prie išvados, kad viena pagrindinių avariją išprovokavusių priežasčių buvo BP bei jos partnerių sprendimas sumažinti išlaidas saugumui užtikrinti.

Atgal