VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

02 28. Ar Reinoldijus Šarkinas vertas 100 – tūkstantinės išeitinės kompensacijos?

Doc. emeritas, dr. Vytautas Venckevičius

Neseniai per žiniasklaidos priemones sužinojome, kad valstybės kontroliuojamo britų banko „Lloyds“ vadovybė nusprendė kreiptis į kai kuriuos finansinės organizacijos vadovus, kad jie grąžintų dalį premijų, jiems išmokėtų praėjusiais metais. Sprendimas susigrąžinti dalį išmokėtų premijų buvo priimtas po praėjusiais metais nuskambėjusio skandalo, susijusio su nekorektišku Mokėjimo apsaugos draudimo poliso pardavimu klientams.

Štai taip atsitiko senos demokratijos šalyje.

O kaip yra (pseu)demokratinėje Lietuvoje? Kur su korupcija tiesiog kumščiu kovoja ir gerbiama Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Gal ir dabartinis Premjeras... Žadėjo - dar anksčiau – tą bėdą su šaknimis išnaikinti ponas Gediminas Kirkilas, bet... Ką darysi, kas jau buvo - pražuvo. Bet dabar, kai vėl žadėta - net su oligarchais?.. O laikas tai negailestingai bėga... Rinkėjai laukia...

Prisimename, kaip po prezidentinių rinkimų buvo atsisveikinta su Lietuvos banko valdytoju Reinoldijumi Šarkinu: jam išmokėta, atrodo, 140 tūkstančių litų išeitinė kompensacija. Sveiku protu – tai tikro biudžetinių lėšų švaistymo pavyzdys. Juk ponas R. Šarkinas nebuvo ir nėra koks nors vargšas! Daugybę metų gaudavo didžiulę mėnesinę algą, dar premijas ir kita. Vis, kaip tokiu atveju sakoma, - už atsakingą ir gerą darbą... Tarsi mokytojo ar kultūros darbuotojo darbas, vertinamas nepalyginamai mažiau, būtų ne taip atsakingas – tiesiog nemalonu pagalvoti.

Taigi po to nauju LB valdytoju buvo patvirtintas ponas Vitas Vasiliauskas. Stebėjome, kaip TV ekrane jis „kuklinosi“ - dėl paskirtos 16 tūkstančių litų mėnesinės algos: atseit visai normalu - toks atsakingas darbas... (Panašų aiškinimą buvome girdėję ir iš LR Seimo nario Sauliaus Pečeliūno – iki tol ir aš jį gerbiau). Tai argi ne velniškas gobšumas yra užvaldęs Lietuvą, ypač jos atsakingas institucijas, jų vadovus etc.? Ir jokios atsakomybės, jokios pagarbos paprastam piliečiui - kas akivaizdu! Pavyzdžiui, FNTT ar VSD nustato įtarimą, įtariamąjį suima, išveda net su antrankiais – ne kartą matėme per TV, skaitėme spaudoje, kažkur palaiko ir - tyla!.. Po kurio lako sužinom: štai kad ir korupcijos liūne skendinčiame Panevėžyje koks tai V. Matkevičius (pedagogas?) jau vadovauja kad ir Panevėžio pramoninkų asociacijai!.. Ir ką tu!?

Jau rašiau ir apie banko „Snoras“ istoriją: valdžia žinojo, jog šis bankas turi problemų, bet ir toliau jam leido dirbti. Indėlininkai kasdien galėjo pasiimti po 500 Lt. Tad ir aš pabandžiau tuos 500 Lt pasiimti per bankomatą Panevėžio m. (Aukštaičių g., bankomato nr. ATM06008). Ir ką gi: pagal išduotus kvitelius (korteles) pamačiau, kad tie 500 Lt nurašyti, o jų tas „vagis“ tai neišdavė. Visais telefonais - į „Snorą“, Lietuvos banką, SEB banką - skambinau, du kartus siunčiau užklausimą registruotu laišku per Lietuvos paštą. Pagaliau SEB banke įteikiau prašymą pagal duotą formą – ir kas? Tik vieną sykį į mano mobilųjį telefoną paskambino moteriškė: nesirūpinkit, sudaromi sąrašai tokių ir panašių į jus, nueikit į banką ir pasitikrinkit... O ar negalėjo pasiųsti atsakymo raštu?

Maždaug po mėnesio pasiteiravau SEB: niekas nieko nežino... Beje, prisiminiau, kad žadėta atsiskaityti per 5 metus... Taigi, matot, per tokius apsileidėlius kaip ir ponas R. Šarkinas ir Ko - kiek kainuoja Lietuvai, kokia moralinė nuoskauda jos žmonėms. Ir dar iš aukščiau bandoma aiškinti, tiksliau tyčiotis: nereikėjo būti gobšiems... Tai gal pati mūsų valstybė, tiksliau mūsų rinkta valdžia, Lietuvos piliečiams stato spąstus? Kaip žiurkėms... Gėda!

Paskutinėmis žiniomis, vėl dėl banko „Snoras“ iškilo naujų klausimų – ieškoma kaltų. Ir vėl matome betvarkę: procesas tęsiasi. Štai prie ko priveda besaikis „inteligentų“ godumas ir amoralumas!

Tad eilinį kartą taip ir norisi užduoti bent du klausimus, jeigu dar yra kam:

1) Lietuvos aukštosios mokyklos ruošia kvalifikuotus – o gal ne? - finansininkus. Įdomu, kodėl jais nepasitikima, o kviečiami specialistai iš užsienio, jiems išmokant už savaitę (!) keliolika milijonų litų?

2) Ką veikė ponas R. Šarkinas, jeigu apie padėtį bankuose sužinodavo - tik ne per Lietuvos institucijas? Ir už tokį, atsiprašant, darbą išleistas į (ne)užtarnautą poilsį su didžiule pinigine kompensacija. O gal vis tik iš jo reikėtų tą kompensaciją atimti? Bet vargu bau, ar kas tam ryšis. Juk kartą – matėm per TV - įspėjo ir žurnalistus: „Neužduokit kvailų klausimų!“ Tokie žino, ką daro!

Ar yra tokių, kas galėtų, ne tik man, atsakyti, paaiškinti? O gal – žmonės kalba – Lietuvą valdo ne mūsų rinktieji, o ji kieno nors jau užvaldyta?

Atgal