VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

03 30. Laiku ir tiksliai smogti

Gintaras Šidlauskas

Jonas Eitutis gimė 1929 m. Tauragės apskr. Kaltinėnų vlsč. Bruškių k. Antrosios sovietinės okupacijos metu vykdė partizanų ryšininko pareigas. Jo sesuo ir brolis nuteisti už antisovietinę pogrindinę veiklą, jaunesnieji broliai ir seserys su tėvais ištremti. Jonas Eitutis iš šeimos Lietuvoje liko vienas. 1951 m. pavasarį jis tapo Kęstučio apygardos Šalnos rajono Aušrelės būrio partizanu, slapyvardžiu Jaunutis. Ginkluotas karabinu.

1952 m. rugsėjo 28 d. MGB agentai-smogikai „Šturmas” ir „Uraganas”, apsimetę partizanais, prieš jį panaudojo specialų psichotropinį preparatą Neptūn-47 ir jį suėmė. Buvo atkakliai verčiamas dirbti MGB naudai. Ne kartą mėgino pabėgti. Buvo kankinamas.

Ilgoką laiką dėl jo priešinimosi MGB agentų-smogikų spec. grupei nesisekė užmegzti ryšio su jam žinomais dar veikiančiais partizanais. Tiktai po sudėtingos agentūrinės-operatyvinės kombinacijos buvo sulaikytas vienas partizanas. Ketinta, panaudojant Jaunutį, suimti daugiau kovotojų.

1953 m. gegužės 15 d. prievarta vedamas į agentų-smogikų čekistinę operaciją Jaunutis bandė pabėgti, tačiau MGB specialiųjų agentų-smogikų buvo nušautas.

Prieš tai agentai-smogikai nužudė partizanus Simą Jurgaitį-Baroną, Kazį Rudminą-Regimantą, Stasį Rudminą-Linksmutį, Stasį Pošką-Rūpintoją, Vytautą Dautarą-Žaibą, Stasę Jurgaitytę. Šiems partizanams čekistai buvo užvedę operatyvinę bylą „Lunatikai“. Partizanus likvidavo MGB specialieji agentai-smogikai „Akmuo“, „Geradaris“, „Šturmas“.

LYA, f. V-5, ap. 1, b. 32888; f. K-1, ap. 3, b. 1610; f. K-1, ap. 16, b. 712, b. 874; f. K-1, ap. 15, b. 2821, 4097; f. K-1, ap. 47, b. 1367.

Šiandien regime, į ką paverčiami asmenys, atiduoti kaukėtųjų specialiųjų agentų apsaugon. Pasitaiko, kad nužudomi, o padarytu nusikaltimu per žiniasklaidą apkaltinami kiti.

Pastaruoju metu suaktyvėjo kaukėtosios specialiųjų agentų grupės veikimas. Paskutinė jų speciali operacija „Išimk mergaitę“ – daug žinančios ir daug iškentėjusios mergaitės prievartinis paėmimas iš globėjos namų. Nepavyko: mergaitė buvo tik sužalota.

Dabar jiems kurti legendų nereikia: veikia atvirai, tik užsimetę kaukes. Esminis skirtumas: jų akcijos filmuojamos, o vėliau filmuota medžiaga tampa prieinama stebėtojams visame pasaulyje. Kartais atrodo, kad jie veikia nebekontroliuojami.

Svarbu tik laiku ir tiksliai smogti.

Atgal