VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

03 30. Įstatymas aiškiau reglamentuos dokumentų ir archyvų saugojimą

Dovydas Triškus

Seimas pakeitė dokumentų perdavimo valstybės archyvams tvarką, nustatant, kad Lietuvos vyriausiojo archyvaro priskirtos valstybės ir savivaldybių institucijos, įstaigos ir įmonės valstybės archyvams perduotų ne tik nuolat saugomus dokumentus, bet ir ilgai saugomus elektroninius dokumentus.

 Tai numatyta Seimo ypatingos skubos tvarka priimtame Dokumentų ir archyvų įstatymo pataisose.

 Šiuo teisės aktu nustatyta, kokio saugojimo termino dokumentai laikytini ilgai saugomais, kokie - nuolat saugomais, kokie - trumpai saugomais, nes tai turi įtakos dokumentų tvarkymo, aprašymo, vertinimo ir kitų su dokumentų valdymu susijusių procesų reglamentavimui bei laikui, kiek tokius dokumentus iki perdavimo valstybės archyvams saugos dokumentus sudariusios institucijos, įstaigos ir įmonės.

 Įstatyme įtvirtinta, kad ilgai saugomais dokumentais bus laikomi dokumentai, kurių nustatytas saugojimo terminas - nuo 26 iki 100 metų; nuolat saugomais - dokumentai, kuriuos nustatyta saugoti neribotą laiką; trumpai saugomais - dokumentai, kurių saugojimo terminas - nuo 1 iki 25 metų įskaitytinai.

 Siekiant administracinės naštos mažinimo, keičiamos ir valstybės bei savivaldybių institucijų, įstaigų ir įmonių, perduodančių dokumentus valstybės archyvams, dokumentų derinimo su valstybės archyvais nuostatos, atsisakyta dokumentų suderinimo prievolės, numatant dokumentų duomenų derinimą naudojantis Elektroninio archyvo informacine sistema. Taip pat atsisakyta kompiuterizuotų dokumentų valdymo sistemų derinimo.

 Įstatyme patikslinta sąvokos "Dokumentų saugojimo paslauga" apibrėžtis, nustatyta, kad ji apima įvairių formų, ne tik popierinių, dokumentų saugojimo paslaugą; praplėsti prieigos prie valstybės archyvuose saugomų dokumentų būdai, numatant ir prieigą elektroninių ryšių priemonėmis.

Atgal