VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

05 25. Amnesty International": buvusiose sovietinėse šalyse pažeidinėjamos žmogaus teisės

 

Laima Mikutaitytė

Žmogaus teisių organizacijos "Amnesty International" pranešime teigiama, kad žmogaus teisės vis dar pažeidinėjamos buvusiose sovietinėse šalyse, informuoja "RIA Novosti".
"Rusijoje, kaip ir visame regione, žmogaus teisių aktyvistai ir žurnalistai yra puldinėjami, gąsdinami ir prieš juos naudojamas smurtas. Dažnai draudžiamos antivyriausybinės demonstracijos, o jų organizatoriai ir dalyviai kalinami ir baudžiami. Visame regione nacionalinė ir vietos valdžia daro įtaką daugumai žiniasklaidos ir televizijos stočių", - rašoma pranešime.
Po 2011-aisiais gruodį įvykusių parlamento rinkimų Rusiją užplūdo protestų banga dėl įtarimų, jog rinkimai vyko nesąžiningai. Tūkstančiai žmonių dalyvavo protestuose Maskvoje ir kituose didžiuosiuose miestuose, reikalaudami laisvų ir sąžiningų rinkimų.
Rusijos Šiaurės Kaukazo regione saugumo situacija "vis dar nepastovi". Regione veikiančios ginkluotos grupės "ir toliau puldinėja policijos ir kitus pareigūnus, per susirėmimus dažniausiai nukenčia civiliai, kartais ir jie tampa sukilėlių taikiniais".
Saugumo pajėgų vykdomi reidai regione dažnai pažeidžia žmogaus teises. Remiantis liudininkų pranešimais, žurnalistai, žmogaus teisių aktyvistai ir teisininkai yra persekiojami ir nužudomi, rašoma pranešime.
Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka įvedė "drakoniškus apribojimus", siekdamas susidoroti su oponentais ir kritikais. Jis liko vienintelis egzekutorius regione, skyręs mirties bausmę dviem kaltinamiesiems, kurie buvo nuteisti už sprogdinimų Minsko metropolitene 2011 metų balandžio mėnesį organizavimą.
Įstatymai Azerbaidžane draudžia antivyriausybines demonstracijas, o Turkmėnijoje ir Uzbekistane griežtai ribojama teisė į raiškos ir susivienijimų laisvę. Be kita ko, yra pranešimų apie sulaikytųjų ir kalinių Uzbekistane kankinimus bei blogą elgesį su jais.

Atgal