VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

06 12. Piliečiai kviečiami pretenduoti į apygardų rinkimų komisijų narius

 

Povilas Šimkūnas

Piliečiai kviečiami siūlyti savo kandidatūras į Seimo rinkimams apygardose sudaromų rinkimų komisijų narius. Šių komisijų nariai vykdo ir prižiūri, kaip vyksta rinkimai konkrečioje apygardoje, teikia informaciją apie rinkimų eigą rinkėjams, sudaro apylinkių rinkimų komisijas, prižiūri balsavimą paštu, rinkimų agitacijos metu atlieka politinės reklamos stebėseną, svarsto skundus.

 Tokį siūlymą inicijavo Teisingumo ministerija. Teisingumo ministras Remigijus Šimašius turi teisę į šių komisijų narius pasiūlyti savo kandidatus, todėl piliečiai, kurie nori aktyviai dalyvauti rudenį rengiant Seimo rinkimus, kviečiami siūlytis ir pretenduoti į šių komisijų sudėtį, antradienį pranešė ministerija.

 Iš viso Vyriausiajai rinkimų komisijai teisingumo ministras privalo pateikti ne mažiau nei 71 kandidatą, arba mažiausiai po vieną į kiekvieną apygardų komisiją. Ministras gali deleguoti ir daugiau pretendentų.

 Asmenys, norintys tapti teisingumo ministro deleguotais apygardų komisijų nariais, turi būti pilnamečiai, turėti aukštąjį teisinį išsilavinimą ir gyventi ar dirbti savivaldybės, kuri visa ar jos dalis priskirta atitinkamai rinkimų apygardai, teritorijoje. Į komisijos narius negali pretenduoti asmenys, kurie buvo per paskutinius trejus Seimo, Respublikos Prezidento, savivaldybių tarybų rinkimus arba referendumą atleisti iš rinkimų arba referendumo komisijos už Seimo, Respublikos Prezidento, Savivaldybių tarybų rinkimų ar Referendumo įstatymų pažeidimą.

 Vienu metu tas pats asmuo negali būti ir rinkimų komisijos narys, ir kandidatas į Seimo narius arba atstovas rinkimams ar rinkimų stebėtojas, praneša ministerija.

 Pretendentai savo kandidatūras Teisingumo ministerijai kviečiami teikti iki birželio 27 d.

Atgal