VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

06 13. I. Degutienė: situacija su VRK - teisinis kazusas

Seimas, nepatvirtindamas naujos sudėties Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK), pažeidė įstatymą ir sudarė teisinio kazuso situaciją, mano Seimo Pirmininkė Irena Degutienė.

Jos teigimu, remiantis esamu, 2002 m. priimtu VRK įstatymu, ji turi būti naujai sudaryta, kai iki eilinių Seimo rinkimų dienos liko ne mažiau kaip 120 dienų ir ne daugiau kaip 140 dienų.

"Visa ta procedūra per tuos 10 metų buvo atlikta taip, kaip ir parašyta įstatymo 7-ajame straipsnyje, kaip sudaroma VRK - visa tai buvo padaryta. Tačiau vakar Seimo posėdyje kai kurie Seimo nariai pradėjo komentuoti, kad prieš pat rinkimus nereikia keisti VRK", - trečiadienį interviu "Žinių radijui" sakė ji.

Seimo Pirmininkei kilo klausimas, kodėl tą pačią tvarką praktikuojant jau 10 metų, tik dabar parlamentarams tai atrodo nelogiška.

"Tokia tvarka ir toks įstatymo vykdymas vyksta 10 metų. Ir jeigu manome, jog šio įstatymo nuostata ne visai logiška ir kad ji galbūt galėtų būti kitokia, kad per vėlai sudaroma VRK, tai buvo sočiai laiko - 10 metų, kad tą nuostatą galima būtų pakeisti, tačiau ji nebuvo pakeista. Ir mes šiandien turime teisinį kazusą, o ką gi daryti?", - klausė ji.

I. Degutienė teigė, jog būtent dėl šios priežasties ir buvo kreiptasi į Etikos ir procedūrų komisiją bei Teisės departamentą, tikintis jų raštiškų išvadų, "ką Seimas turi daryti toliau".

ELTA primena, jog antradienį Seimas slaptu balsavimu nepatvirtino naujos sudėties VRK.

Antradienį už tai numatantį nutarimą balsavo 50 Seimo narių, prieš buvo 41, susilaikė 18 parlamentarų.

Po balsavimo Seimo nariai tvirtino, kad situacija yra problematiška. Plenariniam posėdžiui pirmininkaujantis Seimo vicepirmininkas Erikas Tamašauskas nutarė kreiptis į Seimo Teisės departamentą bei Etikos ir procedūrų komisiją ir prašyti jų rekomendacijų.

Tuo tarpu socialdemokratas, Seimo vicepirmininkas Česlovas Juršėnas teigė, kad, nepatvirtinus naujos sudėties VRK, toliau lieka dirbti Zenono Vaigausko vadovaujama VRK.

Tuo tarpu konservatoriai siūlė frakcijoms ieškoti sutarimo. "Vieni sakys, kad yra rinkimų komisija, kiti sakys, kad nėra rinkimų komisijos, tai gal tęsime savo darbą, kol atsiras nauja VRK? Tokioje situacijoje turime ieškoti sutarimo", - kvietė Seimo TS-LKD frakcijos narys Rimantas Jonas Dagys.

Antradienį burtai lėmė, kad VRK nariais būtų keturi Lietuvos teisininkų draugijos deleguoti asmenys - Julius Jasaitis, Ligita Klapavščiuk, Laura Matjošaitytė ir Jonas Udris.

Iš teisingumo ministro į VRK siūlomų pretendentų taip pat burtų keliu atrinkti keturi nariai. Jais turėtų tapti Laura Gumuliauskienė, Elena Masnevaitė, Liutauras Ulevičius ir Justinas Žilinskas.

Naujos sudėties VRK taip pat turėtų dirbti parlamentinių partijų deleguoti atstovai: Valdas Benkunskas (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), Reda Daniškevičiūtė (Darbo partija), Danutė Markeliūnienė (partija Tvarka ir teisingumas), Inga Milašiūtė (Liberalų ir centro sąjunga), Rokas Stabingis (Liberalų sąjūdis), Živilė Verbylaitė (Lietuvos socialdemokratų partija).

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininku Seimo Pirmininkės I. Degutienės teikimu siūlomas Audrius Kasinskas.

VRK pirmininką skiria Seimas parlamento vadovo teikimu.

Atgal