VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

Žinok prieš praverdamas ,,Sodros“ duris

Dr. Antanas Petrauskas

Socialinių problemų analitikas

Kasmet į „Sodros“ teritorinius skyrius dėl senatvės pensijos skyrimo kreipiasi apie 23,5 tūkst. gyventojų. Ką reikėtų žinoti šios įstaigos duris praversiantiems asmenims?

Teisės aktai

Senatvės pensijų skyrimą, dydžius ir mokėjimo tvarką reglamentuoja Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymas, šių pensijų skyrimo ir mokėjimo nuostatai bei Pensijų ir kompensacijų pristatymo tvarkos aprašas. Beje, paskirtoms senatvės pensijoms iki 2011 m. gruodžio 31 d. dar būtų taikomos ir Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo nuostatos.

Teisę gauti senatvės pensiją turi nuolatiniai mūsų valstybės gyventojai, taip pat užsienyje gyvenantys Lietuvos Respublikos piliečiai, užsienio piliečiai bei asmenys be pilietybės (pastaraisiais trimis atvejais, kai tokia teisė nustatyta tarpvalstybinėmis sutartimis arba kitais teisės aktais), kai atitinka šias dvi sąlygas: 1) sukanka nustatytas senatvės pensijos amžius: moterys – 60, o vyrai – 62,5 metų; 2) turi minimalų – 15 metų – pensijų draudimo stažą.

Kreipimosi data

Gyventojas kreiptis dėl senatvės pensijos paskyrimo gali prieš tris mėnesius iki teisės gauti tokią pensiją atsiradimo arba bet kuriuo metu po teisės gauti šią pensiją atsiradimo.

Prašymą skirti senatvės pensiją teks paduoti nuolatinės arba faktinės gyvenamosios vietos „Sodros“ teritoriniam skyriui. Asmeniui teks pateikti pasą arba tapatybės kortelę. Šio skyriaus tarnautojui nustačius, kad Gyventojų registre nėra duomenų apie asmens gyvenamąją vietą, papildomai teks pateikti savivaldybės (seniūnijos) išduotą pažymą apie asmens deklaruotą gyvenamąją vietą, o neturintiems gyvenamosios vietos – pažymą apie įtraukimą į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą.

Prie prašymo skirti senatvės pensiją turi būti pridėti: 1) dokumentai, įrodantys asmens turimą pensijų draudimo stažą; 2) dokumentai, įrodantys pajamas, prilyginamas asmens draudžiamosioms pajamoms; 3) dokumentai, patvirtinantys pensijos (pensijos išmokos) gavimo kitoje valstybėje faktą ir pensijų stažo laikotarpius, už kuriuos ši pensija asmeniui paskirta ir mokama (jeigu tokią pensiją (pensijos išmoką) asmuo gauna).

Gyventojas turi pateikti dokumentų, kurių reikia senatvės pensijai skirti, originalus arba jų kopijas, patvirtintas notarine tvarka.

„Sodros“ teritorinis skyrius, priėmęs prašymą skirti senatvės pensiją, išduos dokumentų priėmimo kvitą, nurodydamas jų priėmimo datą.

Kreipimosi dėl senatvės pensijos skyrimo gyventojui data bus laikoma diena, kurią priimtas prašymas su visais reikiamais dokumentais minėtai pensijai skirti. Jei toks prašymas su visais reikiamais dokumentais siunčiamas paštu, kreipimosi dėl senatvės pensijos skyrimo gyventojui data laikoma prašymo išsiuntimo diena, pažymėta vietos pašto spaude.

Jeigu prie prašymo skirti senatvės pensiją pridedami ne visi reikiami dokumentai, „Sodros“ teritorinis skyrius per 5 darbo dienas turi pranešti pareiškėjui, kokie dokumentai turi būti pateikti papildomai.

Dokumentų patikra

Asmens pensijų draudimo stažui prilyginami laikotarpiai įrodomi darbo knygelėmis, darbo stažo pažymomis, archyvų sistemos įstaigų pažymomis, kariniais liudijimais, profesinių sąjungų narių bilietais, kūrybinių sąjungų valdybų nutarimais, Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro išduotais pažymėjimais, „Sodros“ teritorinio skyriaus sprendimais, bažnyčių ir religinių organizacijų pažymomis, teismine tvarka ir kt.

Tiems, kurie iki kreipimosi dėl senatvės pensijos jiems skyrimo bus pasirūpinę, kad duomenys apie jų pensijų draudimo stažą, įgytą iki 1994 m. sausio 1 d., ir per 1984 m. sausio 1 d. – 1993 m. gruodžio 31 d. laikotarpį turėtas draudžiamąsias pajamas būtų suvesti į „Sodros“ kompiuterinę bazę, šios įstaigos teritoriniam skyriui pakaks pateikti tik prašymą senatvės pensijai skirti. Taip dar nepasielgusiems asmenims teks kantriai vykdyti „Sodros“ teritorinio skyriaus tarnautojo nurodymus tam, kad būtų sukaupti visi duomenys, reikalingi teisingam asmeniui skiriamos senatvės pensijos dydžio apskaičiavimui.

Visais atvejais asmens pensijų draudimo stažas ir draudžiamosios pajamos nuo 1994 m. sausio 1 d. (karinės tarnybos atveju – nuo 1995 m. sausio 1 d.) įrodomas Apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu ir valstybinio socialinio draudimo išmokų gavėjų registre esančiais duomenimis. Todėl dokumentų, įrodančių nuo šios datos įgytą pensijų draudimo stažą ir turėtas draudžiamąsias pajamas, asmenims pateikti nereikia.

Beje, „Sodros“ teritoriniai skyriai turi teisę reikalauti iš darbdavių (draudėjų), pavienių asmenų ir archyvinių įstaigų dokumentų, kurių reikia senatvės pensijai skirti, taip pat tikrinti, ar tokie dokumentai išduoti pagrįstai. Taip pat „Sodros“ teritoriniai skyriai privalo pareikalauti pensijai skirti būtinų dokumentų, jeigu besikreipiantis asmuo dėl svarbių priežasčių (tai nuspręsti turi teritorinio skyriaus vedėjas arba jo įgaliotas šio skyriaus tarnautojas) neturi galimybės jų pateikti.

Sprendimo priėmimas

Senatvės pensijos skiriamos „Sodros“ teritorinio skyriaus direktoriaus ar jo įgalioto šio skyriaus tarnautojo sprendimu. Toks sprendimas turi būti priimtas ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų po prašymo su visais reikiamais dokumentais arba papildomų dokumentų gavimo. Paskyrus senatvės pensiją, asmens prašymu jo pateiktų dokumentų originalai gali būti grąžinami.

Atsisakęs skirti senatvės pensiją, „Sodros“ teritorinis skyrius ne vėliau kaip per 5 darbo dienas turi išsiųsti (įteikti) pareiškėjui sprendimo nuorašą ir grąžinti pateiktus dokumentus. Pareiškėjui nurodoma atsisakymo skirti pensiją priežastis ir šio sprendimo apskundimo tvarka.

„Sodros“ teritorinio skyriaus direktoriaus ar jo įgalioto šio skyriaus tarnautojo sprendimai pensijų klausimais gali būti apskųsti Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai per 3 metus nuo tos dienos, kurią asmuo sužinojo arba turėjo sužinoti apie priimtą sprendimą. Šios institucijos, taip pat „Sodros“ teritorinių skyrių sprendimai gali būti apskundžiami ir teismui.

Paskyrus senatvės pensiją, asmeniui nemokamai išduodamas pensininko pažymėjimas. Paskirtoji premija būtų mokama asmeniui iki jo mirties, o senatvės pensijos gavėjui persikėlus nuolat gyventi į kitą valstybę, pensijos mokėjimas ir pristatymas būtų vykdomas taip, kaip būna numatyta tarptautinėse konvencijose arba sutartyse.

Pristatymo tvarka

Paskirtoji senatvės pensija pagal nuolatinę arba faktinę gyvenamąją vietą gali būti pristatoma gavėjams: 1) netekusiems 75-100 proc. darbingumo; 2) nedirbantiems ir gyvenantiems vietovėse, kuriose nėra kredito ar mokėjimo įstaigų ar jų padalinių; 3) sukakusiems 80 ir daugiau metų, jeigu jie nedirba arba dirba, tačiau jiems mokamos senatvės pensijos dydis nepriklauso nuo draudžiamųjų pajamų turėjimo ar darbo savarankiškai.

Išvardintiems senatvės pensijų gavėjams jos būtų pristatomos nuo 16 iki 28 mėnesio dienos pagal “Sodros” teritorinio skyriaus patvirtintą grafiką. Jei mokėjimo diena sutaptų su poilsio diena – šeštadieniu, senatvės pensija būtų pristatoma penktadienį, jei mokėjimo diena sutaptų su poilsio diena – sekmadieniu, senatvės pensija būtų pristatoma pirmadienį, o jei mokėjimo diena sutaptų su oficialios šventės diena, senatvės pensija būtų pristatoma prieš šios šventės dieną einančią darbo dieną.

Visiems kitiems senatvės pensijų gavėjams, kuriems paskirtos pensijos dydis nepriklauso nuo draudžiamųjų pajamų ar darbo savarankiškai, senatvės pensija kiekvieno mėnesio 10-12 dienomis būtų pervedama į jų sąskaitas kredito ar mokėjimo įstaigose, o tiems, kuriems paskirtos pensijos dydžiui turi įtakos minėtos pajamos, - kiekvieno mėnesio 28 dieną. Senatvės pensijos mokėjimo dienai sutampant su poilsio ar švenčių diena, pensija į gavėjo sąskaitą būtų pervesta anksčiau nurodyta tvarka. Beje, senatvės pensijos pervedamos tik į Lietuvoje veikiančias kredito ar mokėjimo įstaigas ir tik joje gyvenantiems šių pensijų gavėjams.

Nurodyti senatvės pensijų pristatymo jų gavėjams būdai vykdomi „Sodros“ biudžeto lėšomis. O už išimtinais atvejais pašto perlaidomis pristatomų senatvės pensijų siuntimo išlaidos būtų išskaitytos iš išmokamos pensijos.

Senatvės pensijos gavėjui prašant, „Sodros“ teritorinio skyriaus direktorius ar jo įgaliotas tarnautojas, atsižvelgdamas į gavėjo sveikatos būklę (nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, specialusis nuolatinės priežiūros ar pagalbos poreikis, didelis specialiųjų poreikių lygis ar kita), gali priimti individualų sprendimą dėl senatvės pensijos pristatymo būdo.

Mokėjimo ypatumai

Senatvės pensijos jų gavėjams yra mokamos už einamąjį mėnesį. Jos gali būti mokamos ir pagal išduotą liudijimą. O senatvės pensija yra skiriama ir mokama nuo teisės ją gauti atsiradimo dienos, tačiau ne daugiau kaip už 12 mėnesių iki dokumentų pensijai skirti gavimo „Sodros“ teritoriniame skyriuje dienos.

Pensininkui keičiant gyvenamąją vietą Lietuvoje (išskyrus gyvenamosios vietos pakeitimą „Sodros“ teritorinio skyriaus aptarnaujamoje zonoje), paskirtoji senatvės  pensija išmokama už 2 mėnesius į priekį. Naujosios gyvenamosios vietos „Sodros“ teritoriniam skyriui gavus pensijos bylą, senatvės pensija toliau mokama nuo mėnesio, einančio po to mėnesio, už kurį buvo išmokėta pensija pagal ankstesnę gyvenamąją vietą.

Apie aplinkybes, turinčias įtakos senatvės pensijos dydžiui ar mokėjimui, pensijos gavėjas privalo pranešti pensiją mokančiam „Sodros“ teritoriniam skyriui per 10 dienų nuo šių aplinkybių atsiradimo dienos. Dėl šių aplinkybių, o taip pat nustačius, kad asmuo pateikė dokumentus su suklastotais ar neteisingais duomenimis, turinčiais įtakos pensijos dydžiui ar mokėjimui, susidariusi senatvės pensijos permoka būtų išieškoma „Sodros“ teritorinio skyriaus direktoriaus sprendimu – ne daugiau kaip po 20 proc. pensininkui išmokėtinos sumos per mėnesį. Bet jeigu senatvės pensija permokama dėl ją skiriančios ar mokančios įstaigos kaltės, permokėtas dydis iš pensijos gavėjo neišieškomas. O senatvės pensijos suma, laiku negauta dėl „Sodros“ teritorinio skyriaus ar mokančios įstaigos kaltės, gavėjui būtų išmokėta už praėjusį laiką neapribojant kokiu nors terminu.

Senatvės pensijos gavėjui, po pensijos paskyrimo įgijusiam papildomą vienerių metų arba iki būtinojo – 30 metų – trūkstamą pensijų draudimo stažą, senatvės pensija jo prašymu gali būti skiriama iš naujo pagal naujus pensijų draudimo stažo ir draudžiamųjų pajamų duomenis. Šiai senatvės pensijos skyrimo iš naujo galimybei jokie apribojimai nėra taikomi. Na, o visos šiame straipsnyje išdėstytos nuostatos taikomos tiems senatvės pensijų gavėjams, kuriems tokios pensijos buvo paskirtos nuo 2010 m. sausio 1 d. ar vėlesnės datos.

Atgal