VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

08 16. Didžiosios Britanijos policija gali įsiveržti į Ekvadoro ambasados teritoriją po savaitės

Didžiosios Britanijos policija neketina ketvirtadienį "šturmuoti” Ekvadoro ambasados, kad suimtų ten esantį "WikiLeaks” tinklalapio įkūrėją Džulianą Asandžą (Julian Assange).

Tai ketvirtadienį žurnalistams pareiškė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Pasak jo, pagal Didžiosios Britanijos įstatymus, kad galėtų įžengti į užsienio ambasados teritoriją, policija turi prieš savaitę įspėti diplomatus.

Tuo būdu jis patvirtino, jog Londono policija gali įžengti į Ekvadoro ambasados teritoriją, kadangi jai tai leidžia 1987 metais priimtas Didžiosios Britanijos įstatymas dėl diplomatinių atstovybių. Pagal jį, policija gali įeiti į ambasados patalpas, kai jos naudojamos neteisėtai.

Trečiadienį Ekvadoro užsienio reikalų ministras Rikardas Patinjas (Ricardo Patinjo) pareiškė, jog ketvirtadienį šios šalies valdžia paskelbs savo sprendimą dėl Dž. Asandžo prašymo suteikti jam prieglobstį. Didžiosios Britanijos žiniakslaidos duomenimis, jis bus paskelbtas apie 15 valandą Lietuvos laiku.

Australų programuotojas Dž. Asandžas 2006 metais sukūrė "WikiLeaks” tinklalapį, kuriame buvo skelbiama "nutekėjusi” slapta informacija, demaskuojanti korupciją ir piktnaudžiavimą valstybinėse organizacijose. Tinklalapio operatore Dž. Asandžas, tuo metu gyvenęs Švedijoje, pasirinko tenykštę kompaniją. 2010 metais, kai tinklalapio įkūrėjas buvo Didžiojoje Britanijoje, Švedija apkaltino jį išžaginimu ir pareikalavo jo ekstradicijos.

Šių metų birželio 19 d., kai Londono teismas atmetė apeliaciją dėl sprendimo išduoti australą Švedijai, Dž. Asandžas paprašė Ekvadorą suteikti jam prieglobstį. Nuo to laiko jis yra šios šalies ambasadoje Londone. Jeigu Ekvadoras atsisakys suteikti jam prieglobstį, Dž. Asandžo laukia deportacija į Švediją, iš kur, kaip būgštauja "WikiLeaks” įkūrėjas, jis gali būti išgabentas į JAV, kur jam pateikti kaltinimai šnipinėjimu ir slaptos informacijos paskelbimu.

Atgal