VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

08 23. KT nagrinės bylą dėl R. Pakso galimybės dalyvauti Seimo rinkimuose

Konstitucinis Teismas (KT) pradės nagrinėti Seimo narių grupės prašymą ištirti, ar Seimo rinkimų įstatymas, sudaręs sąlygas partijos Tvarka ir teisingumas pirmininkui, europarlamentarui Rolandui Paksui kandidatuoti Seimo rinkimuose, neprieštarauja Konstitucijai.

Seimo narių grupės prašymą išnagrinėti, ar atitinka Konstituciją neseniai parlamentarų priimta ir Prezidentės Dalios Grybauskaitės pasirašyta Seimo rinkimų įstatymo pataisa, KT priėmė gegužę. Pataisa leidžia per apkaltą pašalintiems pareigūnams jau po ketverių metų nuo pašalinimo vėl dalyvauti Seimo rinkimuose, nors pagal anksčiau galiojusią tvarką tokiems politikams tai buvo uždrausta iki gyvenimo pabaigos.

Bylą KT nagrinės skubos tvarka.

Nepaisant to, "tvarkiečiai" Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) trečiadienį įteikė pareiškinius dokumentus dalyvauti Seimo rinkimuose, tačiau, ar partijos Tvarka ir teisingumas pirmininkas, Prezidentas R. Paksas juose galės dalyvauti, paaiškės tik KT išaiškinus apie jo galimybę kandidatuoti.

Sprendimą dėl kandidatų registravimo arba atsisakymo registruoti VRK privalės priimti ne vėliau nei per 10 dienų.

Teismui pradėjus nagrinėti Seimo narių grupės prašymą ištirti, ar Seimo rinkimų įstatymas, neprieštarauja Konstitucijai, "tvarkiečiai" rengia akciją "Mes už viltį!". Nuo Rotušės aikštės teatralizuotos eisenos personažai žada keliauti per Didžiosios bei Pilies gatves, Katedros aikštę, Gedimino prospektą, o Žemaitės skverelyje netoli KT surengti "Konstitucijos išlaisvinimo ritualą".

ELTA primena, kad R. Pakso apkalta buvo surengta 2004 metais, todėl priimtoji Seimo rinkimų įstatymo pataisa leistų jam dalyvauti šiemet spalį rengiamuose naujojo Seimo rinkimuose.

Jeigu KT nuspręstų, kad priimtasis įstatymas neatitinka šalies Konstitucijos, opozicinės Tvarkos ir teisingumo partijos lyderiui, europarlamentarui R. Paksui būtų vėl užvertos durys į Seimą. Bet netgi jeigu atitinkama Konstitucijos pataisa būtų dabar inicijuota, jos nebūtų suspėta priimti iki spalio 14 dieną įvyksiančių Seimo rinkimų.

Pernai Europos žmogaus teisių teismas paskelbė, jog Lietuvoje taikomas draudimas apkaltos proceso tvarka nušalintam Prezidentui R. Paksui iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose yra neproporcingas ir neatitinka Europos žmogaus teisių ir laisvių apsaugos konvencijos protokolo straipsnio, užtikrinančio teisę į laisvus rinkimus.

Atgal