VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Teisė ir teisingumo vykdymas

03 02. Buvęs darbdavys netaps kliūtimi

Dr. Antanas Petrauskas

Socialinių problemų analitikas

Statistikos departamento duomenimis, šių metų pradžioje iš šalyje įregistruotų ūkio subjektų veikė vos 48,5 proc. Taigi ūkinės veiklos nevykdė kas antras Juridinių asmenų registre įregistruotas subjektas. Nereti atvejai, kai tokio ūkio subjekto buvimo vietos nebūdavo galima nustatyti, o jame dirbę asmenys negalėdavo pasinaudoti teritorinių darbo biržų teikiamomis paslaugomis.

Darbo santykių nutraukimas

Nuo šių metų kovo 1 d. įsigaliojęs Darbo kodekso pakeitimas suteikia teisę darbuotojui nutraukti darbo santykius su darbdaviu (jeigu darbdavys yra juridinis asmuo) ar darbdavio atstovu (toliau – darbdaviu), kai darbdavio buvimo vieta nežinoma. Šios darbuotojo teisės įgyvendinimą reglamentuoja Darbo santykių pasibaigimo, kai darbdavio (jeigu darbdavys yra fizinis asmuo) ar darbdavio atstovų buvimo vietos nustatyti neįmanoma, tvarkos aprašas.

Darbuotojas, norėdamas nutraukti darbo santykius su darbdaviu, kurio buvimo vieta nežinoma, turi Valstybinei darbo inspekcijai (VDI) pateikti paštu, elektroninėmis priemonėmis ar tiesiogiai rašytinį prašymą dėl darbo santykių pasibaigimo pagal minėto kodekso 124 straipsnio 1 dalies 4 punktą, t. y. dėl to, kad neįmanoma nustatyti darbdavio buvimo vietos. Prašymo šablonas yra šios institucijos interneto svetainės skyriuje „Darbo santykių pasibaigimas“.

Prašyme tektų nurodyti savo vardą, pavardę, gyvenamąją vietą ir darbdavio (jeigu darbdavys yra fizinis asmuo) vardą, pavardę, gyvenamąją vietą (jeigu darbuotojas ją žino) arba darbdavio pavadinimą ir buveinės adresą (jeigu darbuotojas tai žino).

VDI interneto svetainėje ne vėliau kaip per vieną darbo dieną nuo darbuotojo prašymo gavimo dienos būtų pateikta informacija apie darbuotojo prašyme nurodyto darbdavio buvimo vietos nustatymo patikrinimą. Toks patikrinimas turi būti atliktas per 20 darbo dienų nuo darbuotojo prašymo gavimo.

Jeigu darbdavio buvimo vieta nustatoma, VDI inspektorius apie tai raštu informuoja prašymą pateikusį asmenį. Dėl darbo santykių pasibaigimo įforminimo darbuotojui tektų kreiptis į savo darbdavį pagal VDI nustatytą jo buvimo vietą. Bet praėjus 20 darbo dienų nuo darbuotojo prašymo gavimo ir nenustačius darbdavio  buvimo vietos, kitą darbo dieną VDI inspektorius prašymą pateikusiam asmeniui išduotų pažymą, kurioje konstatuotų darbuotojo darbo santykių pasibaigimą pagal minėto kodekso 124 straipsnio 1 dalies 4 punktą. Šiuo atveju darbo santykiai su darbuotojo darbdaviu būtų laikomi pasibaigusiais nuo VDI pažymos išdavimo darbuotojui dienos.

Socialinės garantijos

Asmeniui, iš VDI gavusiam minėtą prašymą, reikėtų kreiptis į savo nuolatinės gyvenamosios vietos darbo biržą. Nuo šių metų kovo 1 d. Nedarbo socialinio draudimo išmokų nuostatai suteikia teisę į nedarbo draudimo išmoką ir asmenims, kurie įsiregistruoja teritorinėje darbo biržoje po darbo sutarties pasibaigimo dėl to, kad neįmanoma buvo nustatyti darbdavio buvimo vietos. Šiuo atveju nedarbo draudimo išmoka asmeniui skiriama nereikalaujant iki įsiregistravimo teritorinėje darbo biržoje turėti 18 mėnesių nedarbo draudimo stažo per paskutinius 36 mėnesius. Be to, laikas, per kurį būtų mokama nedarbo draudimo išmoka, būtų įskaitomas į stažą skiriant bet kurią iš „Sodros“ biudžeto lėšų mokamą išmoką.

Sveikatos draudimo įstatymas nedirbančius darbingo amžiaus asmenis, užsiregistravusius gyvenamosios vietos darbo biržoje kaip norinčius ir galinčius dirbti tam tikrą darbą, priskiria valstybės lėšomis draudžiamų asmenų grupei. Taigi teritorinei ligonių kasai reikėtų pateikti savo nuolatinės gyvenamosios vietos darbo biržos išduotą šį faktą patvirtinančią pažymą.

2011 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo nustatyta, kad už kiekvieną valstybės lėšomis draudžiamą asmenį šiemet į Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetą bus pervesta po 733,20 lito. Už šiai asmenų grupei nepriklausančius asmenis Sveikatos draudimo įstatymo nustatytas įmokas moka darbdaviai arba patys asmenys. Už apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu suteiktas asmens sveikatos priežiūros paslaugas apmokėti teritorinės ligonių kasos naudoja Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšas. Minėtu draudimu neapdraustiems asmenims nemokamai teikiama tik būtinoji medicininė pagalba.

Atgal