VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Transportas

06 30. Pratybose "Kardo kirtis" naudota karinė technika grąžinama į nuolatines dislokacijos vietas

Paskutiniai tarptautinėse pratybose "Kardo kirtis 2014" dalyvavę sąjungininkų kariai ir jų karinė technika paliko Lietuvos teritoriją ir pajudėjo į nuolatines dislokacijos vietas.
Didžioji dalis pratybose dalyvavusių karių iš Lietuvos į Daniją grįžo šešiais civilinių lėktuvų reisais iš Karmėlavos oro uosto birželio 19 ir 20 dienomis. Tiek sava eiga, tiek žemagrindžiais tralais į Klaipėdą iš Ruklos atgabenus apie 500 vienetų Danijos karinės technikos, birželio 24 d. iš Palangos oro uosto į Daniją išskrido dar apie 60 danų karių.
Ketvirtadienį iš Klaipėdos jūrų uosto keltu "Corona Seaways" atgal į Danijos Karalystę išplukdyta apie 200 vienetų karinės technikos ir nedidelė grupė karių.
Sekmadienį toks pat keltas iš Klaipėdos jūrų uosto į Daniją išplukdė ir likusią Danijos kariuomenės karinę techniką bei ją aptarnavusį personalą.
Pratybose dalyvavęs Lenkijos Sausumos pajėgų žvalgybos būrys su savo visureigiais HMMWV atgal į Lenkiją išvyko birželio 20 d. JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos būrys su šarvuočiais "Stryker" iš Ruklos į tarptautinį Vilniaus oro uostą vyko sava eiga ankstų birželio 22-osios rytą. Iš čia jie buvo sėkmingai parskraidinti į JAV tuo pačiu kariniu lėktuvu "Lockheed C-5 Galaxy", kuriuo ir atskrido į pratybas birželio 7 d.
Karinė transporto technika buvo gabenama bei vyko sava eiga bendro naudojimo keliais, atsižvelgiant į kelių būklę ir leidžiamą maksimalią apkrovą.
Pasak pratybų "Kardo kirtis 2014" Lietuvoje vadovo Sausumos pajėgų vado generolo majoro Almanto Leikos, toks didelis skaičius įvairios karinės technikos Lietuvos kariams sudarė unikalias sąlygas savo šalyje treniruotis vykdyti įvairias karines operacijas drauge su sąjungininkais.
Gaižiūnų poligone vykusiose lauko taktinėse pratybose dalyvavo per 2 tūkst. karių iš Danijos karalystės, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos ir Lietuvos. Pratybose buvo naudojama apie 800 karinės technikos vienetų, dauguma kurių - apie 500 - atvyko iš Danijos.

Atgal