VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Transportas

07 23. Baltijos šalys ir Lenkija bendradarbiaus diegiant intelektines transporto sistemas

Vilniuje pasirašytas Lenkijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos susitarimo ir ketinimų memorandumas dėl tarptautinio bendradarbiavimo intelektinių transporto sistemų (ITS) srityje, diegiant ITS nacionalinėse eismo valdymo sistemose ir magistralėje „Via Baltica“. Memorandumą pasirašė šių šalių valstybinės reikšmės keliais besirūpinančių direkcijų vadovai.

Siekdamos užtikrinti geras susisiekimo ir judumo sąlygas, šiuo memorandumu valstybės numato galimybę vykdyti bendras plėtros programas ir tarpusavyje naudingus projektus. Pasinaudodamos ITS šalys ketina automatizuotai keistis eismo, oro sąlygų, kelio darbų, elektroninio apmokestinimo, krovininio transporto stovėjimo aikštelių duomenimis, gerinti eismo saugą ir teikti informaciją keliaujantiems bei vežantiems krovinius per šias valstybes. Siekiama užtikrinti ITS paslaugų suderinamumą, kuris leistų šalims teikti naujas paslaugas, imtis inovatyvių veiksmų ir taikyti juos nacionalinėse eismo valdymo programose.

Vienu iš bandomųjų maršrutų įgyvendinant naujuosius ITS sprendimus šalys pasirinko magistralę „Via Baltica“. Su šia magistrale susijęs bendradarbiavimas, keitimasis informacija, žiniomis ir gerąja praktika taps patirtimi, kurią vėliau bus galima panaudoti ir kituose memorandumą pasirašiusių šalių keliuose.

Diegiant ITS paslaugas magistralėje „Via Baltica“ ir kituose keliuose siekiama, kad kelių naudotojams būtų teikiama visa su kelione susijusi informacija, eismas ir transporto priemonių srautai įvažiavimuose į pagrindinius kelius būtų valdomi realiu laiku, keliautojai būtų perspėjami apie eismo įvykius, transporto srautai nukreipiami į apylankas, sunkvežimių vairuotojams teikiama informacija apie laisvas stovėjimo aikšteles.

Šalys tikisi, kad bendradarbiavimas ITS srityje padės mažinti žuvusiųjų keliuose skaičių, dėl eismo įvykių patiriamus nuostolius ir degalų sąnaudas bei sutrumpėti eismo dalyvių kelionės laiką.

Memorandumą pasirašiusios šalys kviečia prie šio dokumento prisijungti ir kitų šalių kelių direkcijas. Susidomėjimą memorandumu jau išreiškė Suomijos transporto agentūra. Lenkijos kolegos ITS diegimo klausimus aptaria su pietiniais „Via Baltica“ maršruto  kaimynais. Įvertinant aukštą memorandumą pasirašiusių šalių ITS specialistų lygį tikimasi, kad Baltijos šalys gali tapti šios srities regioninėmis lyderėmis Europos Sąjungoje.

Atgal