VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Transportas

10 28. Rygoje bus pasirašyta bendros "Rail Baltica" įmonės akcininkų sutartis

Šiandien, spalio 28 dieną, bus pasirašyta Lietuvos, Latvijos ir Estijos bendros "RB Rail" įmonės akcininkų sutartis.
Ją pasirašys Baltijos šalims atstovausiančių bendrovių vadovai, ceremonijoje taip pat dalyvaus šalių susisiekimo ministrai. Lietuvai atstovaus "Lietuvos geležinkelių" antrinė bendrovė "Rail Baltica statyba".
"Rail Baltica" projektas visų pirma išsiskiria savo mastu ir svarba - jau netrukus šį susitarimą dėl visoms Baltijos šalims svarbios integracijos į Europos Sąjungos (ES) geležinkelių sistemą vainikuos pasirašoma sutartis. Tai svarbus momentas, leidžiantis pradėti realius projekto įgyvendinimo darbus", - sako susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.
Pirmas darbas, kurio imsis bendra Lietuvos, Latvijos ir Estijos geležinkelių įmonė - parengti ir pateikti bendrą trijų Baltijos šalių paraišką Europos infrastruktūros tinklų priemonės finansavimui gauti. Europos Komisijai ši paraiška turi būti pateikta iki 2015 m. vasario 26 dienos. Tikimasi, kad ES finansavimas projektui sieks apie 85 proc. projekto vertės.
Įmonė "RB Rail" bus atsakinga už "Rail Baltica" projekto koordinavimą ir administravimą, steigimo sutartis, taip pat prižiūrės, kaip kiekvienoje šalyje įgyvendinamos projekto procedūros. Visos Baltijos šalys valdys po trečdalį bendrovės akcijų.
Šių metų birželį pasiektu Baltijos šalių derybinių grupių atstovų sutarimu į pasirašomą sutartį įtraukta ir nuostata dėl Vilniaus jungties. Taip pat susitarta, kad įgyvendinant projektą šalys bendrai sieks, jog Vilniaus jungtis būtų finansuojama ES lėšomis.
Europinės vėžės geležinkelis sujungs Helsinkį, Taliną, Rygą, Kauną, Vilnių ir Varšuvą, pratęsiant jį iki Berlyno. "Rail Baltica" projektą nuo Lietuvos-Lenkijos sienos iki Talino planuojama užbaigti iki 2024 metų.

Atgal