VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Transportas

04.18. R.Masiulis: „Via Carpatia“ Lietuvai atvers naujas galimybes

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis Lenkijos mieste Žešuve vykusioje konferencijoje kartu su Vidurio ir Pietų Europos šalių transporto ministrais pasirašė deklaraciją dėl tolimesnės tarptautinio kelio „Via Carpatia“ plėtros bei glaudesnio bendradarbiavimo stiprinant transporto sektorių.

Deklaracija siekiama atkreipti Europos Komisijos dėmesį į „Via Carpatia“ svarbą visai Rytų bei Pietų Europai sumin.lrv.lt nuotr.

R. Masiulio teigimu, „Via Carpatia“ kelio tolimesnė plėtra bus naudinga ne tik Vidurio bei Pietų Europai, bet ir Lietuvai. 
„Transporto infrastruktūros integravimas į vieningą sistemą bei glaudus šalių bendradarbiavimas yra neišvengiamas, siekiant didinti šalių konkurencingumą. Siekiame, kad transporto sistema rytinėje ES dalyje būtu tinkamai išvystyta bei atitiktų aukščiausius standartus. „Via Carpatia“ yra strategiškai svarbus transporto koridorius, sujungsiantis Baltijos jūrą su Juodąja bei Egėjo jūromis, todėl tai turėtų tapti neatsiejama transeuropinio transporto tinklo TEN-T dalimi“, - Susisiekimo ministerijos pranešime cituojamas R. Masiulis.

Pažymima, kad sujungus šalių transporto infrastruktūrą pagerės susisiekimas tarp Šiaurės ir Pietų Europos, Lietuvos bei Lenkijos uostai Baltijos jūroje bus sujungti su uostais Viduržemio ir Juodojoje jūrose. Įgyvendinus „Via Carpatia“ taip pat atsiras galimybės pritraukti didesnius krovinių srautus, paskatins investicijas, aktyvės prekyba bei šalių ekonominis augimas. Bus užtikrintas visos Europos Sąjungos saugumas, o gyventojams pagerės susisiekimas tarp Šiaurės Europos, Baltijos jūros ir Pietų Europos šalių. 
Projektą „Via Carpatia“ įgyvendina Baltarusija, Bulgarija, Kroatija, Vengrija, Lietuva, Lenkija, Slovakija, Turkija ir Ukraina. Neseniai prie projekto prisijungė Latvija ir Estija.

Atgal