VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Transportas

06.26. Pritaikyti automobilių pramonėje, sąvartyno kasmet išvengia 1,2 mln. plastikinių buteliukų

Iš 470 vienkartinio naudojimo plastiko buteliukų – kilimėliai vienam automobiliui. Šiuo pakartotinio plastiko panaudojimo keliu žengia automobilių gamintojas „Ford“, miesto visureigius „EcoSport“ aprūpinantis tik iš perdirbtų plastikinių butelių pagamintais automobiliniais kilimėliais.  

Nuo momento, kai „Ford“ 2012 m. pristatė savo pirmąjį SUV „EcoSport“, parduota 1,4 mln. šio modelio miesto visureigių, ir automobiliniais kilimėliais jau pavirto daugiau nei 650 mln. 0,5 litro talpos plastikinių buteliukų. Visi kartu jie svertų apie 8262 tonas, skaičiuojant, kad vienas plastikinis buteliukas sveria 12,7 gramo.

„Ford“ panaudotus perdirbtus buteliukus išdėliojus išilgai, susidarytų 84 385 kilometrų ilgio linija – tokia teorine „juosta“ būtų galima net dukart apjuosti Žemės rutulį, kurio perimetras yra 40 075 kilometrai.

„Vartotojų nerimas dėl žalos, kurią sukelia išmetamas plastikas, ypač išaugo pastaruoju metu. Tačiau mes jau seniai užsibrėžėme misiją nuolat didinti perdirbtų ir atsinaujinančių žaliavų dalį kiekviename mūsų pagaminamame automobilyje“, – sakė „Ford Motor“ medžiagų inžinierius Tomy Weatherheadas.

Pirmąkart perdirbtą plastiką „Ford“ panaudojo daugiau nei prieš 20 metų, kuriant „Mondeo“ modelį, o dabar dėl „Ford“ panaudojamo perdirbto plastiko kasmet užkertamas kelias 1,2 mln. plastikinių buteliukų patekimui į sąvartynus.

Gaminant automobilinius kilimėlius, plastikiniai buteliukai ir jų dangteliai yra susmulkinami į itin mažus gabalėlius. Jie išlydomi 260 laipsnių karščio Celsijaus kaitroje, ir iš šios masės suformuojamas pluoštas, kurio skaidulos yra maždaug žmogaus plauko storio. Iš šių skaidulų suvejamas storesnis pluoštas, o iš jo gaminama medžiaga, panaudojama automobilinių kilimėlių gamyboje.

Europos Komisijos duomenimis, šiuo metu Europoje perdirbama tik 30 proc. plastiko atliekų.

Atgal