VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Transportas

06 21. R. Sinkevičius: bendros įmonės projektui "Rail Baltica 2" įgyvendinti steigimas sukurtų teisinį kazusą

Rokas Dumčius

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius pažymi, jog bendros Lietuvos, Latvijos ir Estijos įmonės, skirtos projektui "Rail Baltica 2" įgyvendinti, steigimas sukurtų teisinį kazusą, nes šalies įstatymų bazė numato tik valstybinę geležinkelių nuosavybės formą.
"Mūsų įstatymų bazė šiandien tokiems infrastruktūrios objektams kaip geležinkeliai nenumato kitokios nuosavybės formos kaip tik valstybinė, todėl įkūrę bendrą įmonę mes turėtumėme tam tikrą teisinį kazusą. Dėl to reiktų keisti įstatymų bazę, o gal net ir Konstituciją", - ketvirtadienį po Vyriausybės pasitarimo kalbėjo ministras.
R. Sinkevičius vietoj bendros įmonės steigimo siūlo pasirinkti šiuo metu Europoje naudojamą geležinkelių valdymo modelį bei įkurti Europos ekonominių interesų grupę projekto įgyvendinimo klausimams spręsti.
Ministro teigimu, toks veiklos modelis leistų pasiekti tuos pačius projekto tikslus, bet padėtų sutaupyti daug laiko ir lėšų, kurių pareikalautų bendros įmonės steigimas. Be to, Europos ekonominių interesų grupėje būtų kviečiamos kartu dirbti ir Lenkija bei Suomija, kurios bendros įmonės kūrime neketina dalyvauti.
"Rail Baltica" - vienas iš prioritetinių Europos geležinkelių projektų, sujungsiantis Helsinkį, Taliną, Rygą, Kauną ir Varšuvą.
AB "Lietuvos geležinkeliai" yra "Rail Baltica" projekto vykdytoja Lietuvos teritorijoje.
Europos Sąjungos TEN-T programos ir Lietuvos valstybės lėšomis finansuojamos dvi "Rail Baltica" projekto dalys mūsų šalies teritorijoje - europinės vėžės rekonstrukcija ir tiesimas nuo Lenkijos ir Lietuvos sienos iki Marijampolės bei esamos geležinkelio linijos rekonstrukcija nuo Šiaulių iki Lietuvos ir Latvijos sienos.

Atgal