VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Transportas

07 05. VMI kartoja: vežti pakeleivį – legalu ir nebaudžiama

2013 m. liepos 5 d., Vilnius.Valstybinė mokesčių inspekcija prie LR Finansų ministerijos (toliau – VMI) primena, kad pakeleivio pavėžėjimas į kurortą, kaimynų kelionė į darbą ar draugų nuvykimas žvejoti pasidalijant keliones išlaidas – neapmokestinama ir nebaudžiama veikla. Registruoti individualią veiklą būtina tik tada, kai gyventojas užsiima keleivių vežimo verslu (pvz., taksi, kelionės į užsienį, tarpmiestiniai pervežimai).

„Mokesčių inspekcija primena, kad individualią veiklą reikia registruoti ir mokėti mokesčius tada, kai ši veikla yra savarankiška, gyventojas siekia gauti pajamų ir veikla vykdoma nuolat (reguliariai/tęstinį laikotarpį). Jei gyventojas tik paveža „tranzuotoją“, vykdamas į darbą ar kitais reikalais savo automobiliu pakeliui pasiima ir keletą keleivių, kurie bendrai susimoka už kurą, tuomet nelaikoma, kad gyventojas gavo pajamų, nuo kurių reikia mokėti mokesčius“, - pažymi VMI prie FM viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas, paneigdamas gandus apie gręsiančias baudas vežantiems pakeleivius.

VMI paaiškina, kad socialinių tinklų grupėse pakeleivių ieškantys keliautojai, ar iš taško A į tašką B vykstančiame automobilyje vietą randantys gyventojai jokiems teisės aktams nenusižengia. Tačiau jei tokia gyventojo veikla yra nuolatinė ir ją vykdant siekiama gauti reguliarių pajamų, tik tuomet tai laikoma „bizniu“, ir pajamos turi būti apmokestintos. Tokiu atveju gyventojas mokesčių inspekcijoje registruoja komercinę veiklą pasirinkdamas veiklos vykdymo formą (ar įregistruoja veiklą pagal pažymą, ar steigia įmonę). Iš veiklos gautas pajamas privalu deklaruoti ir nuo gautų pajamų sumokėti priklausančius mokesčius. Nuo 2012 m. pabaigos vežėjams, vežantiems užsakomaisiais reisais mikroautobusu iki 9 vietų, įskaitant vairuotoją, leidimo (licencijos) vežti keleivius nereikia.

VMI primena, kad visą reikiamą informaciją mokesčių klausimais gyventojai ir bendrovės gali gauti paskambinę trumpuoju Mokesčių informacijos centro telefonu 1882, apsilankę VMI interneto svetainėje www.vmi.lt bei pasinaudodami konsultacinėje mokesčių informacijos duomenų bazėje (KMDB) sukaupta medžiaga. VMI Mokesčių informacijos centro trumpuoju telefonu 1882 teikiamos konsultacijos įrašomos ir yra lygiavertės rašytinėms.

Atgal