VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Transportas

10 30. Padangų montavimo ypatumai – ką privalu žinoti kiekvienam?

Yra du laikotarpiai, kuomet šalis būna apimta padangų montavimo karštinės: balandžio 1 – 10  ir lapkričio 1 – 10 dienos. Tuomet visi kaip pašėlę puola rūpintis jau nusidėvėjusių padangų keitimu. Vieni tai daro patys, kiti ieško specialistų pagalbos.

Gali pasirodyti, kad padangų montavimas yra gana paprastas procesas, bet iš tikrųjų ši operacija yra gerokai sudėtingesnė nei iš pirmo žvilgsnio. Dėl šios priežasties padangų montavimas turėtų būti patikėtas tikram profesionalui, kuris yra ne tik susipažinęs, bet ir labai gerai išmano montavimo taisykles, tvarką ir turi tinkamą padangų montavimo įrangą. Yra keletas svarbių dalykų, į kuriuos reikia atsižvelgti užsiimant montavimu:

·        Padangos vidaus ir išorės patikra. Ji būtina siekiant nustatyti bet kokius nukrypimus nuo normos.

·        Laikymasis gamintojo rekomendacijų. Padangų gamintojai pateikia rekomendacijas apie struktūrą, matmenis, apkrovos bei greičio indeksus, kurių privaloma laikytis.

·        Montavimo tvarkos laikymasis. Padangų montavimą reikia atlikti tam tikra reikalavimus atitinkančia seka.

Kaip vyksta padangų montavimas?

Pirmiausiai, vyksta rato nuėmimas nuo automobilio, transporto priemonė pakeliama specialiu keltuvu, tuomet iš padangų išleidžiamas visas oras ir atsukami ratų tvirtinimo varžtai. Svarbu tai, kad demontuojamos padangos turi būti specialiai tam skirtame stende. Jame jos is pripučiamos, kadangi taip apsaugomi nuo išmetimo bei galimo padangos sprogimo smūgio fiksavimo žiedai.

Prieš padangos montavimą būtina nustatyti, kokia yra padangos, kraštinio ir fiksavimo žiedų bei disko būklė. Montuojant padangą ant disko į jo išpjovas tiksliai įstatoma visa vidinė fiksavimo žiedo dalis.

Galiausiai atliekamas dviejų etapų padangų pripūtimas. Iš pradžių  jos pripučiamos iki 0,05 MPa  ir patikrinama ar ant disko esanti fiksavimo žiedo padėtis yra taisyklinga. Galiausiai padangos pripučiamos tiek, kiek numatyta jų ekploatavimo nurodymuose. Jeigu pučiant padangą pastebima netaisyklinga fiksavimo žiedo padėtis, reikia išleisti orą, pataisyti ir toliau pūsti taip, kaip nurodyta.

Ar galimas bet kokio tipo padangų montavimas?

Reikia atminti, kad jeigu kaimyno automobiliui tinka vienokios padangos, tikėtina, kad tos pačios padangos netiks Jūsų transporto priemonei. Padangų matmenys ir jų apribojimai yra tiksliai nustatyti įstatymuose. Svarbu įsidėmėti tai, kad ta pati ašis reikalauja tokio paties dydžio, rašto ir markės padangos.

Ar galima pripūsti kelyje permontuotus ratus?

Padangų permontuotų kelyje pripūtimas yra draudžiamas, nebent ratų konstrukcijoje nėra įmontuotų fiksavimo žiedų. Dar viena išimtis yra tada, kai fiksavimo žiedas gali būti nukreiptas į vidinę automobilio pusę, o pats ratas uždedamas ant ašies.

Skirtingas montuojamų padangų susidėvėjimas – ar tai svarbu?

Jeigu montuojant padangas, vienos jų yra labiau susidėvėję nei kitos, atsiranda tikimybė, kad  vairuotojui bus sunkiau kontroliuoti automobilio valdymą kebliose situacijose dėl suprastėjusio galinių padangų sukibimo su kelio danga. Taigi esant skirtingam padangų nudilimui galinėje ašyje reikėtų montuoti tas padangas, kurios yra mažiau nusidėvėjusios nei kitos. Tokiu atveju, yra didesnis transporto priemonės ašių pusiausvyros išlaikymas ir šioks toks rizikos sumažėjimas. Ypač tai aktualu, kuomet vyksta transporto priemonės eksploatavimas šlapia kelio danga.

Kada padangų montavimas negalimas?

Yra atvejų, kai montuoti padangas ne tik negalima, bet ir draudžiama. Vienas iš tokių pavyzdžių, kai rato diskas yra įlinkęs arba arba nuo jo atskilusios atplaišos bei tada, kai jis pažeistas korozijos. Esant netvarkingiems žiedams taip pat užkertamas kelias montavimui. Galiausiai jos montavimas draudžiamas, kai yra neatitikimų tarp rato disko matmenų ir pačios padangos.

Kaip matote, neveltui du kart per metus šalies autoservisai patiria tokį vairuotojų antplūdį – be specialistų ir padangų montavimui reikalingos tinkamos įrangos ši operacija nieko neišmanančiam žmogui tampa neįmanomu iššūkiu. Taigi tiek norintys išsaugoti savo automobilį, tiek galvojantys apie saugumą ir patikimą vairavimą, neturėtų nuvertinti automobilių specialistų teikiamų kasdienių, tačiau ne tokių ir paprastų paslaugų.

Parengė: www.autoservisuiranga.com

Atgal