VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

04.07. Kamajuose – Kryžiaus kelio stočių instaliacijos

Vilma Bičiūnaitė

 

Pelenų trečiadienį Romos Aventino kalvoje Romos vyskupai nuo neatmenamų laikų pradeda gavėnią – atgailos ir maldos laikotarpį. Tądien Popiežius Pranciškus Šv. Sabinos bazilikoje aukojo Mišias ir homilijoje kalbėjo apie pelenų ir dulkių simbolį kviesdamas pasiryžti eiti meilės keliu, vedančiu į amžinąjį gyvenimą. Popiežius kvietė gavėnios metu žvelgti į nukryžiuotą Jėzų kaip į gyvenimo kompasą, nes kryžiaus paprastumas, Viešpaties tylėjimas ir jo apsinuoginimas dėl meilės primena paprastesnio gyvenimo, laisvo nuo pernelyg didelio prisirišimo prie daiktų, būtinumą.

Pastaroji mintis tarsi sutapo su Kamajų Šv. Kazimiero parapijos (Rokiškio dekanatas) bendruomenės sumanymu gavėnios metui bažnyčioje sukurti Kryžiaus kelio stočių instaliacijas (stacijas).Ši idėja gimė prieš dvejus metus, tačiau įgyvendinta tik šįmet.

Prie instaliacijų kūrimo prisidėjusi aktyvi parapijietė Sigita Turkevičienė pasakojo, kad ilgai ieškota ženklų, reikmenų, simbolių stacijų esmei perteikti. Dabar kai kurie Kryžiaus kelio stočių paveikslai paženklinti pagrindinės minties akcentais: kelių žodžių pavadinimu, taip pat iš daiktų ir bažnytinių reikmenų sudėliotomis kompozicijomis. Visos Kryžiaus kelio stočių kompozicijos bus sukurtos tik iki Didžiojo penktadienio. Paskutinėje, XIV stotyje, bus Kristaus kapas. Jį sumanyta pateikti netradiciniu būdu.

Nuotraukos iš Kamajų parapijos archyvo

Kiekvieną gavėnios sekmadienį Kryžiaus kelią eina vis kito kaimo bendruomenė. Gyvojo Rožinio draugijos nariai išsirenka prie Kryžiaus  skaitomus tekstus-meditacijas, neša kryžių be krucifikso. Pasak vargonininkės, tikybos mokytojos Vilmos Steputaitienės, Kryžiaus kelio pamaldose mielai dalyvauja parapijos  šeimos, vaikai, dalyvauja tiek moterys, tiek vyrai. Gieda Kamajų parapijos ansamblis.

Pamaldose skaitomi ir jau seniau sukurti tekstai, ir naujos meditacijos. Ypač kamajiškiai pamilo poetės Aldonos Jurgelėnaitės-Grigaravičienės iš Utenos tekstus.

Aktyviu bendruomenės dalyvavimu pamaldose džiaugiasi kunigas Andrius Šukys. Pasak dvasininko, tuomet giliau pažįstama gavėnios meto esmė ir prasmė.

Atgal