VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

04.18. Vilniaus kupiškėnų klubas: 1. Trumpa istorinė pažintis

Dr. Aldona Vasiliauskienė

 

Iš Vilniaus kupiškėnų klubo istorijos

1991-ųjų vasario 22 dieną Vilniaus mokytojų namuose pirmąsyk susirinko kupiškėnai – Kupiškio rajone gimę, augę, dabar gyvenantys Vilniuje kupiškėnai.Išrinkta klubo taryba, o pirmininku (prezidentu) išrinktas Žybartas Simonaitis (1929 03 20–2019 04 08), vadovavęs kupiškėnams 1991–1997 metais. 1997–2007 m. šioms pareigoms buvo išrinkti Liucija Venslovaitė, o 2007–2017 m. – Filomena Marčiulionienė. 2007 m. balandžio 25 d.  visuomeninė pelno nesiekianti kultūrinės ir pilietinės veiklos organizacija – Vilniaus kupiškėnų klubas –  įregistruotas  Registrų centre. Išrinktą valdybą sudaro 7 asmenys, revizijos komisiją – trys.

2017 m. išrinktas dabartinis Vilniaus kupiškėnų prezidentas –  Vilniaus Gedimino technikos universiteto docentas dr. Vilius Bartulis. Klubas jungia per pusantro šimto narių, kurie kas mėnesį susirenka Vilniaus mokytojų namų Svetainėje, susitinka su įdomiais žmonėmis, pamini svarbius įvykius, pristatomos savų – kupiškėnų – ir svečių knygos,  rodomi spektakliai, vyksta koncertai ir kt.

Klubo veiklos epizodai

Pirmieji susivienijusių kupiškėnų nuveikti darbai – ąžuoliukų sodinimas prie Kupiškio marių, kapinių priežiūra, suomių kapų sutvarkymas Skapiškyje – Švedukalnyje.

Kupiškio rajono Stuburų kaimo ūkininkas Aleksandras Vilutis savo lauke rado gražų akmenį. Nusprendė, kad jis puikiai tiktų paminklui. Prie kelio, ant kalniuko skyrė žemės. Mat šiose vietovėse žuvo daug partizanų. Paminklinio akmens sumanytojai ir statytojai – Vilniaus kupiškėnų klubo nariai.  Paminklo  „Lietuvai ir žuvusiems partizanams“, skirto Stepono Dariaus ir Stasio Girėno rinktinės partizanams atminti architektas ir paminklo projekto autorius Žybartas  Simonaitis, dr. Gediminas Kaluina, inžinierius Rimantas Skaistis (tautodailininkas Vytautas Jasinskas). Paminklo kūrėjai kartu su Kupiškio rajono meru Dainiumi Bardausku perkirpo simbolinę trispalvę juostą. R. Skaistis perskaitė šiose apylinkėse žuvusių 105 partizanų vardus, kiekvieną jų palydėjo G. Kaluinos skambinamo varpo dūžis.

Plati Vilniaus kupiškėnų veikla išsamiai atskleista 2018 metais  Vilniaus kupiškėnų klubo išleistoje knygoje „Mes – Vilniaus kupiškėnai“  (572 psl.).

Žinių apie Kupiškio kraštą rasime „Kupiškėnų enciklopedijoje“. Kupiškėnai linkę rinkti kraštotyros medžiagą, rašo knygas – išleista nemažai leidinių. Itin svarbi monografija  „Kupiškis. Gamtos ir istorijos puslapiai“, keturių tomų „Kupiškėnų žodynas“. Klubas leidžia kupiškėnų istorijos bei kultūros almanachą „Keliai veda Kupiškin“.

Vilniaus kupiškėnų klubo nariai mėgsta keliauti. Kiekvieną vasarą vykstama įekskursijos, kurias organizuoja  Arnoldas Pažemys.

Kiekvienas renginys prasideda Kupiškėnų himnu „Oi jūs susiedai“, kurį gražia kupiškėniška tarme atsistoję giedojo renginio dalyviai. Pastaruoju metu jiems vadovauja  Valdareza Simonaitienė ir prezidentas doc. dr. Vilius Bartulis. 

Kupiškėnų himnas (tarmiškai):

Oi jūs susiedai, mieli susėdėliai,

Paklausykit, ūvažokit jūs mono žodėlį.

Ar jūs nežinot, ar jūs neišmonot,

Kupiškėnai geri žmonas, jų tiesūs kelaliai.

Lygumas laukėlių, žalumas pėvėlių,

Sidabriniai dobilaliai, auksiniai žėdėliai.

Anam gali lauko takėlis pramintas,

Ti gyvana gaspadorius, Tamošium vadintas.

Ti graži vėtala ir širdžiai ramumas

Jaunimėlio suvėjimas ir visas linksmumas.

Ti šunėliai loja, jautėliai bauboja,

O ožėliai su gėrėliais šalamojų groja.

Bagaslovyk, Dieve, Kupiškio laukėlius,

Sanus, jaunus, vidutinius ir mažus vaikėlius.

2019 m. balandžio 7 d. renginys

Šis renginys  buvo neįprastas: susitikimas su kun. Ričardu Doveika ir Kupiškio meru Dainiumi Bardausku, buvo pasveikinti jubiliatai ir gavę apdovanojimus, kalbėta apie būsimus renginius.

Jubiliatų ir apdovanotųjų sveikinimas

Renginį vedęs klubo prezidentas doc. dr. V. Bartulis priminė garbius jubiliatus: 90-metį minintį Žybartą Simonavičių, 80-metų Juozą Šimkūną, deja jie į susitikimą negalėjo atvykti. Ž. Simonavičius sunkiai sirgdamas gulėjo ligoninėje ir jau kitą dieną buvo pasišauktas į Amžinybę.

Su 75-uoju gimtadieniu buvo pasveikintas kupiškėnų žentas  Julius Laiconas. Sukaktuvininkas kalbėjo labai glaustai:  jam teko būti net penkių ministrų pavaduotoju, vėliau du metus Statybos ir urbanistikos ministru, 5, 5 metų dirbo  bankų sektoriuje. Turi sukaupęs beveik 55 metų darbo stažą. Džiaugėsi, kad gyvenime sutiko daug draugų, tačiau pats geriausias draugas – žmona Alvina (Kurkulytė), su kuria šįmet mini 52 laimingos santuokos metus.

Prezidentas pasveikino Klementiną  Birutę Vosylytę, apdovanotą Gabrielės Petkevičaitės – Bitės atminimo medaliu „Tarnaukite Lietuvai“.  V. Bartulis akcentavo, kad  tai jau penktas toks medalis, kurį gauna Vilniaus kupiškėnai. Klementina pasidžiaugė apdovanojimu, - ji 1998 m. Kultūros ministerijos jau buvo apdovanota Karaliaus Mindaugo atminimo medaliu už ekspedicijų organizavimą ir  kupiškėnų tarmės duomenų rinkimą. 2008 m.  Kupiškio rajono savivaldybė jai suteikė  Kupiškio krašto Garbės pilietės vardą už darbą sudarant „Kupiškėnų žodyną“, pastangas redaguojant ir įamžinant  Kupiškio krašto paveldą. 

Vilniaus  kupiškėnų klubo tarybos nariai su svečiais. Centre Kupiškio rajono meras Dainius Bardauskas ir kun. Ričardas Doveika

pasveikintas  vėl išrinktas Kupiškio rajono meras Dainius Bardauskas (kairėje), dešinėje - Vilniaus kupiškėnų klubo prezidentas  doc. dr. Vilius Bartulis

prieš renginį  Kupiškio rajono merui Dainiui Bardauskui  (dešinėje) dr. Aldona Vasiliauskienė (kairėje) įteikia „Lietuvos aido“  numerių pluoštelį

Kupiškėnų himną  pradeda Valdareza Simonaitienė. Vidmanto Tubelio nuotraukos

Nominantė papasakojo ir apie „ryšius“  su  Garbriele Petkevičaite – Bite.  Jos teta Bronė Vosylytė (1897 11 22–1972 10 01) iš G. Petkevičaitės – Bitės 1924 m. gavo stipendiją ir išvažiavo studijuoti į  Kauną lietuvių kalbą ir literatūrą (studijuodama buvo Jono Jablonskio sekretore).  Juozo Balčikonio pakviesta Lietuvių kalbos institute 1942 m. pradėjo dirbti  prie „Lietuvių kalbos žodyno“.  Tetos pavyzdžiu pasekė ir Klementina – tad ją ir tetą savotiškai jungė didžioji mokytoja – Bitė.

Atminimo medalis „Tarnaukite Lietuvai“  apkeliavęs ir nudžiuginęs visą salę, saugiai sugrįžo pas savininkę.  

Klubo prezidentas kalbėjo apie dvi aukų paramos dėžutes, pasitinkančias įeinančius: Vilniuje – Pilaitėje  statomai bažnyčią  ir „Versmės“ leidyklos  monografijai  „Lietuvos valsčiai“, skirtai Skapiškiui – jos atsakinga redaktorė ir sudarytoja Kupiškio Etnografijos muziejaus vyr. specialistė istorikė Aušra Jonušytė.

Kunigo Ričardo Doveikos pasakytos mintys bus pateiktos kitame straipsnyje.

Naujojo – senojo Kupiškio mero prisistatymas

Svarbus  Vilniaus kupiškėnų svečias tądien buvo ir  Kupiškio meras Dainius Bardauskas, išrinktas antrajai kadencijai. Tad Vilniaus Kupiškėnų klubui prisistatė kaip senasis ir kaip naujasis meras – viename asmenyje.  Pasakė, kad atvažiavo naujai prisirašyti, ir atvažiavo ne tuščiomis – su gardžiomis kaimiškomis lauktuvėmis.  Pirmiausia meras  nuoširdžiai dėkojo visiems už palaikymą rinkiminėje kompanijoje. Kalbėjo apie laukiančias būtinas kuo greičiau spręsti problemas: Vilnius sprendžia vienas, o provincija – kitas problemas. Kvietė tolesniam bendradarbiavimui. Meras buvo pasveikintas ne tik su gėlėmis, bet ir senjoros, dizainerio meno studijos narės  Alvinos  (Kurkulytės) Laiconienės nutapytu peizažu.

Linkint sėkimės naujoje, jau antroje  kadencijoje merui Dainiui Bardauskui sugiedota „Ilgiausių metų“.

Klubo prezidento informacija, koncertas, vaišės

Kupiškėnų klubo prezidentas doc. dr. V. Bartulis informavo apie būsimą renginį gegužės 12-tą dieną, bei numatytas ekskursijas: birželio 8 d. (kelionė Panemuniu), liepos 20–21 d. (į Žemaitiją), rugpjūčio  3 ar 4 d. (kelionė kita Žemaitijos kryptimi) ir rugsėjo pradžioje – kelionė į Kauną. Paskelbtos kelionių kainos. Paraginta užsirašyti, kol dar yra vietų.

Paskutinis svarbus renginio akcentas Visų Šventųjų parapijos vyrų choras „Skliautai“ (vadovas Gintaras Skapas) koncertas. Choras ne pirmąsyk koncertuoja Vilniaus kupiškėnams, o šįmet jis švenčia savo jubiliejų. Choro vadovas G. Skapas pristatė kiekvieną dainą – tai tarsi žodinė įžanga, klausytojo nuteikimas išgirsti ne tik ausimis, bet pajusti ir širdimi skambias melodijas. Choras „Skliautai“ įspūdingai atliko keletą religinių giesmių bei liaudies dainų. Pasirodymas užbaigtas chorui ir visai salei dainuojant „Žemėj Lietuvos“.

Po oficialiosios dalies ilgai užsitęsė bendravimas prie sumanių šeimininkių paruošto ir skoningai išpuošto suneštinių vaišių stalo, kurį palaimino kun. Ričardas Doveika.

Atgal