VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

05.12. Kaune paminėtas pirmosios Lietuvos kariuomenės priesaikos 100-metis

Kaune šeštadienį paminėtos pirmosios viešos Lietuvos kariuomenės priesaikos 100-osios metinės. 1919 m. gegužės 11 dieną pirmoji vieša Lietuvos kariuomenės priesaika įvyko Kaune, Rotušės aikštėje, kur iškilmingoje ceremonijoje priesaiką „nesigailėdamas savo sveikatos nei gyvasties ligi paskutinio kraujo lašo ginti Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę“ davė pirmieji šalies savanoriai, o dalis savanorių tuo metu jau kovėsi su priešu Nepriklausomybės kovose.

Vyr. eil. Mantauto Patašiaus nuotr.

Minint šią sukaktį Lietuvos kariuomenės padaliniai žygiavo Kauno gatvėmis, Krašto apsaugos sistemos ir kariuomenės pajėgų vadovybė, Kauno gyventojai ir miesto svečiai kartu su dalyvavo gėlių padėjimo ceremonijoje Istorinės Prezidentūros kiemelyje, vėliau susirinkusieji stebėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų karių priesaikos ceremoniją.

 

 „Savanoriai buvo ir išlieka svarbiausia Lietuvos kariuomenės atrama, petys į petį dalyvaujantys pratybose su kariais profesionalais ir stojantys tarnybon tarptautinėse operacijose. Esate būtina Lietuvos kariuomenės augimo ir stiprėjimo sąlyga bei šviežias jos kraujas“, – sakė renginyje dalyvavęs krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

 

„Susidarius palankiai situacijai po Pirmojo pasaulinio karo šią galimybę mūsų protėviai išnaudojo tinkamai. Paskelbę apie atkuriamą Lietuvos valstybę ir sukūrę savo kariuomenę, prieš 100 metų šioje aikštėje rikiavosi Lietuvos karių būriai, sudaryti iš savanorių, pasiryžusių ginti atkurtą Lietuvos valstybę ir žūti dėl jos laisvės. Lietuvos žmonės nepabijojo imtis atsakomybės už savo atkuriamą valstybę. Svarbiausia ir didžiausia tos atsakomybės išraiška tapo prisijungimas prie jaunos Lietuvos kariuomenės”, – renginio metu sakė Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo viršininkas brigados generolas Raimundas Vaikšnoras.

 

Renginio svečiams parodomąją programą Kauno Rotušės aikštėje surengė ir  Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopa, grojo Karinių oro pajėgų orkestras.

 

1919 m. vasario 16 d. kai kuriose Lietuvos vietovėse jau buvo surengti kariuomenės paradai, tačiau gegužės 11-ąją vykusi pirmoji vieša Lietuvos kariuomenės priesaika laikoma pirmuoju oficialiu Lietuvos kariuomenės pristatymu, nes renginyje dalyvavo ir užsienio šalių atstovai iš JAV, Anglijos, Prancūzijos ir Vokietijos. Po priesaikos Kaune, kariai buvo prisaikdinti ir kitose įgulose, ir pačiame fronte, tiesa, dėl intensyvių kovų ginant šalies nepriklausomybę kai kurie Lietuvos savanoriai žuvo taip ir nespėję prisiekti.

 

 

 

Atgal