VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

06.14. Tautos atgimimo bangos

Vanda Vasiliauskienė

Pirmoji karingoji banga

Ramūnas Karbauskis: “Nerinkite Šimonytės! Konservatoriai užgrius!” Kas netrokšta pergalės?  Kiekviena pergalė turi savo tikslus. Kova per spąstus, pasalas. Garbingų žmonių širdyse liko skaudulys dėl išdavystės, bet ne pesimizmas, o tvirtas ryžtas.

Bangą keičia banga. Pirmoji nubangavo, antroji užliejo džiaugsmo siautuliu.

Sąjūdžio mitingas kalnų parke. Zenono Nekrošiaus nuotr.

Jaunoji karta atgijo,  suprato pati esanti savo gyvenimo tvarkdarė,  o ne paliepimų, įsakymų vykdytoja. Atgyja Sąjūdžio vaizdai: garbinga kova už Lietuvos nepriklausomybę, nei protuose, nei širdyse vietos baimei neliko.

Baltijos kelias... Mitingas kalnų parke, lėktuvai, baltų lapelių lietus... Įstrigo į atmintį Vytauto Landsbergio klausimas miniai: „Ar ištesėsime?“ Atsakas: „Ištesėsime!“  Ištesėjome. Ištvėrėme blokadas be priekaištų, garbingai atėjome į laisvą Lietuvą, didvyrių žemę. Žodis išlaikytas.

Budome iš svajonių ir grįžome į realybę su nerimu širdyse. Iš siekimų liko duženos, kurias reikės sulipdyti. Liko skaudulys dėl didelės dalies tautiečių žodžio nesilaikymo, o ausyse skamba senolių išmintis: „Pažadėsi – patiešysi, netesėsi – negriešysi“. Liežuviui leisti nugalėti – silpnadvasiškumas.

Nuvylė išgirsta nuomonė: „Gitanas  Nausėda nuėjo pas „valstiečius“, o Ingrida Šimonytė – ne.“ Pastatyk, žmogau, save į šią padėtį. R. Karbauskis agitavo nebalsuoti už I. Šimonytę,  o po to kvietė bendradarbiauti. Reiktų pamąstyti apie garbės stygių, nuomonės neturėjimą.

Nuvilnijus antrajai, džiaugsmingajai, bangai, esame trečiosios kelyje. Palauksime rezultatų.

Atgal