VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

06.18. yrimas: 93 proc. lietuvių svarbi jų gyvenamojo namo aplinka

Respondentų buvo prašoma atsakyti, kiek jiems svarbi namo, kuriame jie gyvena, aplinka. Net 93 proc. respondentų atsakė, kad jiems svarbi (52 proc. – labai svarbi, o 41 proc. – greičiau svarbi), 5 proc. apklausos dalyvių teigė, kad greičiau nesvarbi, o likusiems 2 proc. visai nesvarbi.

Tyrime dalyvavusių nerenovuotų daugiabučių gyventojų buvo klausiama, kaip įsivaizduojate geresnį savo namo aplinkos gerbūvį, ką labiausiai norėtumėte pakeisti savo namo aplinkoje.

Gauti atsakymai parodė, jog gyventojai geresnį gerbūvį dažniausiai sieja su sutvarkyta asfalto danga ir šaligatviais (51 proc.) bei išplėsta automobilių parkavimo aikštele (51 proc.). 46 proc. norėtų sutvarkytos aplinkos, 37 proc. įrengtų/sutvarkytų suoliukų, kitų poilsio zonų, 26 proc. apklaustųjų pageidautų įrengtos/sutvarkytos vaikų žaidimo aikštelės,  25 proc. pasisakė už įvestą apšvietimą tamsiu paros metu, 20 proc. – sutvarkytą įvažiavimą į kiemą.

„Tyrimo rezultatai labai aiškiai parodo, jog lietuviai gyvenamosios vietos kokybę vertina ne tik per savo nuosavo būsto prizmę, bet ne mažiau svarbu jiems ir pati namo aplinka. Tad ši apklausa mums yra akivaizdus patvirtinimas, jog judame teisinga kryptimi nuo pavienių daugiabučių atnaujinimo pereidami prie kompleksinės renovacijos,“ – teigia BETA direktorius Valius Serbenta.

Pasak V. Serbentos, būtent kompleksinė renovacija suteikia galimybę ne tik atnaujinti patį daugiabutį, bet ir sutvarkyti aplink namą esančias žaliąsias teritorijas, automobilių stovėjimo aikšteles, vaikų žaidimo zonas ir t.t.

„Šiandien mes turime jau nemažai pavyzdžių, kuomet pagal daugiabučių namų atnaujinimo programą renovuojami šalia stovintys keli daugiabučiai, o savivaldybė skiria lėšas šių namų aplinkos sutvarkymui. Esu įsitikinęs, kad toks bendradarbiavimo modelis su savivalda, vystant kompleksinės renovacijos projektus, yra pats efektyviausias,“ – tvirtina BETA direktorius.

Tai patvirtina ir šio tyrimo rezultatai. Apklausos dalyvių buvo klausiama, ar faktas, kad savivaldybė finansiškai prisidėtų prie daugiabučio aplinkos gerbūvio sutvarkymo, juos paskatintų renovuoti daugiabutį, kuriame gyvena.

76 proc. apklaustųjų, gyvenančių ne renovuotame name, teigė, kad savivaldybės finansinis prisidėjimas prie daugiabučio aplinkos gerbūvio sutvarkymo, paskatintų renovuoti daugiabutį.

Atgal