VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

07.09. Buvusiame Lukiškių kalėjime – diskusija apie kitokią jo ateitį

Teisingumo ministerija uždarė daugiau kaip šimtmetį Vilniaus centre veikusį Lukiškių kalėjimą. Kas galėtų jame įsikurti, kokias veiklas būtų galima plėtoti šiame specifiniame, kultūros paveldo statusą turinčiame komplekse? Apie tai buvo kalbama čia vykusioje diskusijoje, kurioje dalyvavo valstybės institucijų, Vilniaus savivaldybės, verslo ir kūrybinių industrijų, atstovai, menininkai. Diskusiją surengė Teisingumo ministerija kartu su Vilniaus savivaldybe.

„Lukiškių pastatų kompleksas yra ypatingas dėl buvusios jo paskirties, architektūrinio unikalumo, kultūros paveldo vertės, jo vietos bei daugelio kitų dalykų, – Todėl reikia plataus idėjų ir nuomonių spektro, kad būtų galima geriausiai įveiklinti šią teritoriją, – pažymi teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. – Džiugu, kad viešojoje erdvėje jau girdime gerų idėjų, pavyzdžiui, svarbiau – ne pasiūlyta didžiausia kaina, o plėtros vizija. Šios nelaisvės sienos yra sukaupusios labai daug neigiamos energijos ir emocijų. Turime puikią progą užpildyti šias erdves kūrybinių veiklų sinergija, prie kurių priskirčiau ir verslą. Vietos čia visiems užtektų“.

Ministro teigimu, šis susitikimas – tik įvadas, paskatinimas tęsti diskusiją. „Ieškokime pačių geriausių variantų Lukiškių komplekso ir Vilniaus ateičiai“.

„Miesto centre pagaliau atsiveria didelės erdvės su naujomis galimybėmis tapti atviru traukos centru, kuriame susipins paveldas, istorija, ateities idėjos, kultūra, edukacija ir iniciatyvos. Galbūt tai  puiki erdvė ir startuoliams. Labai svarbu, kad į šį objektą nebūtų žiūrima tik kaip į komerciškai patrauklią teritoriją miesto centre. Aš esu įsitikinęs, kad Lukiškių komplekso tinkamas panaudojimas, greta esančios teritorijos revitalizavimas, erdvės už Seimo protingas išnaudojimas, būsimas pėsčiųjų tiltas į Žvėryną visiškai pakeis šios centre esančios, bet neišnaudotos teritorijos vaizdą ir išlaisvins jos potencialą“, – sako šioje diskusijoje dalyvavęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Diskusijos dalyviai dalinosi įvairiomis idėjomis, kas čia galėtų įsikurti - dauguma sutarė, kad tai turėtų būti daugiafunkcinė erdvė.

Oficialus Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimas įvyko praėjusią savaitę, liepos 2 d. Šis pastatas bus perduotas Turto bankui, kuris spręs dėl tolimesnės jo paskirties.

Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo šešių pastatų kompleksas – valstybės saugomas architektūrinis paminklas, kurio teritorija – beveik 2 hektarai ploto Vilniaus centre. Kompleksą sudaro administracinis pastatas, Šv. Mikalojaus Stebukladario cerkvės pastatas, gamybinis pastatas, kalėjimo pastatas, kalėjimo-ligoninės pastatas, tvora ir kontrolinis perėjimo postas.

1904 m. baigtas statyti pastatas į Kultūros vertybių registrą įtrauktas nuo 2002 metų.

Atgal