VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

07.15. Paminklas romų genocido aukoms Alytaus Vaclovo Jankausko akmenų muziejuje

Alfonsas Kairys

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys

Artėjant pasaulio romų genocido dienai, rugpjūčio 2-ajai, 2019 07 11 d. atidengtas paminklas romų holokausto aukoms atminti  Vaclovo Jankausko akmenų muziejuje, netoli Alytaus.

Atidengiant paminklą dalyvavo Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, Alytaus miesto mero pavaduotojas Šarūnas Klėgeris, Lietuvos romų bendruomenės pirmininkas Ištvanas Kvik, VšĮ Romų visuomenės centro (direktorė Svetlana Novopolskaja), Panevėžio vaikų dienos užimtumo centro (direktorė Daiva Tumasonytė) romai ir daug ne romų tautybės žmonių.

Paminklą pašventino Alytaus Švč. M. Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčios klebonas Leonas Jakimavičius.

Paminklą, metalinį kryžių su Kristaus kančios skulptūrėle, puošia lentelė, kurioje įrašyta: „Šis paminklas skirtas Romų tautybės genocido aukoms atminti.

Nors mes įstatymų neturim,

Nelinkę bausti ir žudyti,
Neskriaudžiam nieko, nekankinam,

Nenorim žmogžudžio matyti(„Čigonai“, A.Puškinas)

ir dar žemiau:

„Idėjos autorė Violeta Dainauskaitė, teksto žodžius parinko Jotvingių gimnazijos (Alytaus – A. K.) direktorius Kęstutis Miliauskas. Darbus atliko Kęstutis Lukštas ir Antanas Stanionis“.

Paminklą šventina Alytaus Švč. M. Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčios klebonas Leonas Jakimavičius

Prie paminklo romų genocido aukoms - pasiruošę kalbėti antras iš kairės Alytaus meras Algirdas Vrubliauskas, mero pavaduotojas Šarūnas Klėgeris, Lietuvos romų bendruomenės pirmininkas Ištvanas Kvik, VšĮ Romų visuomenės centras direktorė Svetlana Novopolskaja

Akmenų muziejaus savininkas Vaclovas Jankauskas

Visų pasisakiusiųjų kalbose prisimintos romų naikinimo istorijos. O Akmenų muziejaus savininkas Vaclovas Jankauskas, pažvelgęs į dangų ir į savo bei kolegų sukurtą metalinį kryžių ant akmeninio postamento, pasakė įsimintinus žodžius: „Visiems užteks vietos po saule“.                     

Pritarta ir Romų bendruomenės pirmininkui, sakiusiam, kad „tegu nepasikartos tos kraupios akimirkos, žmonių naikinimo akimirkos“.

Lietuvos romų bendruomenės pirmininkas  Ištvanas Kvik Vaclovui Jankauskui už kilnų ir nesavanaudišką darbą, siekiant įamžinti romų tautos genocido aukų atminimą, įteikė Padėkos raštą.

Dabar be kelių plytelių Panevėžyje, skirtų romų holokaustui, dar vienas paminklas primins šios tautos naikinimo  laikus.

Kalbantis su Lietuvos romų bendruomenės pirmininko pavaduotoja Vaiva Poškaite-Tomaševič ryškėjo noras perkelti paminklą  iš Akmenų muziejaus į Vilniaus miesto žemę, bet tam reikia ir laiko, ir, svarbiausia, nemažų lėšų.

Ir dar: Lietuvos romų jaunimo delegacija (9 asmenys) pakviesti į Pasaulio romų jaunimo stovyklą Auschwitz - Birkenau (čigonų šeimyninė stovykla - Zigeunerfamilienlager), likviduotą naktį iš 1944 m. rugpjūčio  2 į  3 dieną. Ten dujų kamerose nužudyta beveik 3 000  kalinių.  Tie kaliniai – tai čigonai:  vaikai, moterys, vyrai... Tik per vieną naktį... O šioje siaubo stovykloje kalėjo niekuo nekalti apie 23 000  romų iš  14 šalių. Per  20 000  iš ten nebegrįžo.

Daugiau apie romų holokaustą galite pasiskaityti: Alfonsas Kairys, Romų holokaustas, Lietuvos aidas, 2013 08 07, Nr. 172, 173, 174;  Alfonsas Kairys, Juos žudė už tai, kad jie buvo romai,Lietuvos aidas, 2014 08 09, Nr. 175, 176, 177; Alfonsas Kairys, Romai mini Tarptautinę romųholokausto dieną, Lietuvos aidas, 2015 08 08, Nr.175,176,177.

Atgal