VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

07.24. Vilniaus savivaldybės taryba vėl bandys pervadinti Kazio Škirpos alėją

Liepos 24 d., trečiadienį,  13 val. Vilniaus savivaldybės Tarybos posėdyje bus tęsiamos diskusijos dėl Kazio Škirpos alėjos pavadinimo pakeitimoį pervadinimo į Trispalvės alėją.

Liepos 10 d. mitingas prie Vilniaus miesto savivaldybės prieš ketinimus keisti K. Škirpos alėjos pavadinimą. J. Česnavičiaus nuotr.

Liepos 10 d. Vilniaus miesto tarybos nariai jau svarstė K. Škirpos alėjos pavadinimo pakeitimo klausimą. Tą dieną prie savivaldybės įvyko mitingas, kurio dalyviai pasisakė už tai kad savivaldybės taryba alėjos pavadinimo nekeistų. Kai kurie mitingo dalyviai klausėsi Tarybos narių debatų posėdžių salėje. Tą dieną taryba nesugebėjo pakeisti alėjos pavadinimo. Žinia apie šį mitingą plačiai pasklido. Buvo paskelbta vieša peticija „Apginkim didvyrio Kazio Škirpos alėją nuo pervadinimo istorinėje Lietuvos sostinėje – Vilniuje“. Vilniaus savivaldybei ir aukščiausiai Lietuvos valdžiai buvo pateikta daug įvairių visuomeninių organizacijų kreipimųsi ir rezoliucijų reikalaujančių, kad šios Vilniaus miesto alėjos pavadinimas nebūtų keičiamas.

Tačiau liepos 24 d. 13 val. savivaldybės posėdžių salėje K. Škirpos alėjos pavadinimo keitimo klausimas bus svarstomas ir vėl.

„Protestuodami prieš visuomenės  kiršinantį sumanymą, kaltinant K. Škirpą holokaustu, nepagrįstą jokiais konkrečiais istoriniais, archyviniais ir teisiniais dokumentais, jau keletą metų prieš ir liepos 10 protestavome prieš alėjos pervadinimą. Kaltinimai jam grindžiami sovietinėmis istoriografinėmis idealoginėmis klišėmis ir ne jo autorystei priklausančiomis citatomis. Lietuvos visuomeninės patriotinės organizacijos ne kartą kreipėsi į Vilniaus miesto merą, tarybos narius nedaryti skubotų veiksmų pervadinant alėją, kvietėme merą, tarybos narius susitikti su K. Škirpos istorijos žinovais, tačiau to buvo atsisakyta. Pastarosiomis dienomis kreipėmės ir į Lietuvos Respublikos Prezidentą, Seimo Pirmininką, Ministra Pirmininką kviesdami tarpininkauti, kad minėtas sprendimas būtų atidėtas, tuo pačiu primindami, kad tai nėra vien tik Vilniaus, bet ir visos Lietuvos reikalas“, – sakė vienas iš K. Škirpos alėjos pervadinimo priešininkų, Lietuvos Laisvės Kovotojų Sąjungos (LLKS) garbės pirmininkas, laisvės kovų dalyvis Jonas Burokas kviesdamas visus neabejingus šiam reikalui valandą prieš Tarybos posėdį ateiti į Vilniaus Europos aikštėje rengiamą piketą, o 13 val ir į Vilniaus miesto Tarybos salę stebėti klausimo svarstymo.

Atgal