VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

07.24. Trečiadienį - sprendimas dėl nacionalinio stadiono finansavimo

Vilniaus miesto valdžia trečiadienį turėtų priimti sprendimą dėl to, ar nacionalinio stadiono projektui iš 2023 metų savivaldybės biudžeto numatyti 50,107 mln. eurų.

„Iš esmės mūsų tikslas dabar yra sužinoti, ar taryba pritaria skirti reikšmingai padidėjusią dalį savivaldybės biudžeto lėšų šiam projektui. Jeigu taip, tai mes grįžtame į derybas su dalyviu, deramės su juo ir tikimės sutartį taryboje pasitvirtinti rudens pradžioje ir pasirašyti ją“, – sakė Vilnius miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

 Nacionalinio stadiono vizualizacija. Vilniaus savivaldybės nuotr.

Pasak jo, deramasi su partneriu bus dėl stadiono pavadinimo bei sutarties detalių.

Kaip įvardijo P. Poderskis, bus svarbu įtikinti projekto dalyvį, kad pasikeitęs finansavimas yra tvarus.

„Didelis momentas yra pasistengti dalyviui įrodyti, kad pasikeitęs finansavimas yra tiek pat tvarus, tiek pat tinkamas kaip ES finansavimas. Dalyvis vertina riziką. Mes, aišku, turime išlaikyti atsakomybę ir kainas tokiose pačiose ribose, bet visko gali būti“, – sakė P. Poderskis.

Vilniaus valdantieji trečiadienį taip pat spręs dėl nebaigto statyti stadiono pripažinimo netinkamu naudoti. Pasak P. Poderskio, tai atvertų kelią jį nugriauti.  

„Manome, kad dabar turime gerą ir naudingą projektą Vilniaus miestui. Viena iš įsigaliojimo sąlygų yra griaučių nurašymas. Manau, kad pilnai sugebėsime tą įvykdyti, ir anksčiau ar vėliau, nepaisant to, vienoks ar kitoks projektas ten bus, bet tie griaučiai nebus naudojami tolesniems darbams“, – kalbėjo savivaldybės administracijos direktorius.

Anot jo, tiksli data, iki kada griaučiai turės būti nugriauti, kol kas nėra numatyta, tai turėtų paaiškėti pasirašius sutartį.

Anksčiau buvo planuota, kad stadiono projekto įgyvendinimui bus skirta per 36 mln. eurų iš valstybės lėšų, dar apie 33 mln. eurų sudarys ES parama, tačiau Vyriausybė nusprendė dalį ES lėšų perskirstyti kitiems miesto projektams.

Įmonė „Axis Industries“ projektą su bendrovėmis „Venetus Capital“, „Kauno arena“, „Populous“ bei „Cloud architektai“ ketino įgyvendinti už 79,9 mln. eurų (be PVM). Vis dėlto prieš kurį laiką P. Poderskis sakė, kad dabartiniu scenarijumi projekto vertė gali pakilti iki 106 mln. eurų (su PVM) arba iki maždaug 90 mln. eurų be PVM.

Praėjusią savaitę su premjeru Sauliumi Skverneliu susitikęs Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius sakė, kad Vyriausybė laikysis savo įsipareigojimų, todėl grėsmių dėl finansavimo nematyti.

Vilniaus miesto savivaldybė kurį laiką bylinėjosi su iš konkurso pašalinta įmone „Vilniaus nacionalinis stadionas“ (VNS), kuri skundė teismui savivaldybės sprendimą ją pašalinti iš konkurso.

Vis dėlto Lietuvos apeliacinis teismas atmetė VNS skundą ir leido tęsti Nacionalinio stadiono statybos projektą.

 

Atgal