VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

07.30. „Klaipėdos nafta“ pateikė pasiūlymą Kipro SGD terminalo plėtojimo konkurse

Naftos produktų ir suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalų Klaipėdoje operatorė „Klaipėdos nafta” (KN) kartu su tarptautiniais partneriais pateikė pasiūlymą Kipro SGD terminalo plėtojimo konkurse. Konkurso laimėjimo atveju KN teiktų šio terminalo operatoriaus paslaugas.

Kaip teigiama pranešime, Kipro valstybinė dujų įmonė DEFA tarptautinį atvirą konkursą SGD terminalo statybų ir valdymo paslaugoms Vasilikos įlankoje teikti paskelbė pernai spalį. Pagal skelbiamas projekto sąlygas, SGD terminalas turi apimti SGD laivą-saugyklą su išdujinimo įrenginiu (FSRU), krantinę ir dujotiekį, užtikrinantį gamtinių dujų tiekimą didžiausiai Kipre Vasilikos elektrinei.

Įgyvendinus projektą, pagal pranešimą, Kipro elektros energijos sistema pereitų prie dujinės elektros generacijos – tai užtikrintų patikimą švaresnio kuro tiekimą energijos gamybai, taip pat padėtų šaliai prisitaikyti prie ES taršos mažinimo reikalavimų. Projektui yra skirta daugiau nei 100 mln. eurų ES parama. Bendras viso projekto biudžetas siekia 500 mln. eurų.

Paskelbtame konkurse KN dalyvauja kaip konsorciumo, kurį sudaro Korėjos bendrovės „Samsung C&T” ir „Posco E&C“ bei Japonijos bendrovės „Mitsui O.S.K. Lines“ ir „Osaka Gas“, rangovas ir partneris.

DEFA sprendimą dėl konkurso laimėtojų turėtų priimti dar šiais metais. Planuojama, kad terminalas Kipre pradės veiklą 2021 metais.

Atgal