VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

08.05. VMI 700 tūkst. gyventojų laiku grąžino 109 mln. GPM

Pagrindiniai faktai:

Pajamų mokesčio permoka grąžinama dėl pritaikyto per mažo NPD, sumokėtų gyvybės draudimo ar pensijų įmokų, palūkanų už būsto kreditą bei įmokų už studijas;

Permoka grąžinama tik gyventojams, neskolingiems valstybei ir laiku pateikusiems visas privalomas deklaracijas;

Deklaracijas už 2018 m. turėtų patikslinti 25 tūkst. gyventojų, kuriems sugrįžtų 5 mln. eurų GPM;

Galimybe susigrąžinti GPM permoką už 2018 m. dar gali pasinaudoti 190 tūkst. gyventojų (29 mln. eurų sumai).Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI) informuoja, kad beveik 700 tūkst. gyventojų, kurie laiku ir teisingai užpildė pajamų deklaracijas, iki liepos 31 d. pervedė 109,4 mln. eurų Gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM) permokų.

 

VMI pažymi, kad deklaracijas pateikę, tačiau permokų iki liepos 31 d. nesulaukę gyventojai turėtų pasitikrinti ar jiems nereikia patikslinti pateiktos deklaracijos. VMI duomenimis deklaracijas turėtų patikslinti beveik 25 tūkst. gyventojų, kuriems sugrįžtų 5 mln. eurų GPM. Visus priminimus apie nepateiktas deklaracijas ar tikslintinus duomenis bei kitus dokumentus galima rasti prisijungus prie Elektroninio deklaravimo sistemos (EDS), skiltyje „Pranešimai vartotojui“.Pažymėtina, kad permoką galima susigrąžinti už praėjusius penkerius metus.

 

„Daugiausiai permokų, net 85 proc., susidarė dėl per mažo pritaikyto neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD). GPM permoką gali susigrąžinti ir tie gyventojai, kurie mokėjo gyvybės draudimo ar pensijų įmokas, palūkanas už būsto kreditą, įmokas už studijas. Kaip ir kasmet, grąžinant permoką atsižvelgiama, ar gyventojas nėra skolingas valstybei bei ar yra pateikęs, patikslinęs ankstesnių laikotarpių turto ir pajamų deklaracijas, kurias jam privaloma pateikti“, - sako VMI prie FM Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Susigrąžinti GPM permoką už 2018 m. dar galėtų 190 tūkst. gyventojų, jei tik pateiktų GPM deklaraciją per EDS. VMI pastaraisiais metais gyventojus informuoja asmeniškai apie šią galimybę, kuria pasinaudoti galima už penkerius pradėjusius metus.

Atgal