VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

08.06.Daugėja vietų nemokamai priduoti senus buitinius elektronikos prietaisus

Atliekų surinkimo užduotims kasmet augant, Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacija (EGIO) didina vietų, kuriose galima nemokamai palikti buitinės elektros ir elektroninės įrangos atliekas, skaičių.

Šiuo metu EGIO visoje Lietuvoje yra įrengusi 176 specialias elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimo vietas. Vietų skaičius nuo metų pradžios išaugo 14,3 proc., o, skaičiuojant kartu su šios įrangos platintojais įsteigtomis vietomis, jų šalyje jau yra daugiau kaip tūkstantis, kur gyventojai gali nemokamai ar už atlygį priduoti netinkamą naudojimui buitinę elektroniką.

„Galime tik pasidžiaugti, kad elektronikos atliekų pridavimo galimybių gyventojams daugėja visoje Lietuvoje. Dėl to ne tik atliekų pridavimas tampa patogesnis, bet ir dar daugiau elektronikos atliekų bus tinkamai sutvarkoma bei perdirbama“, – sako daugiau kaip 1,2 tūkst. narių vienijančios EGIO vadovė Veronika Masalienė.

Pasak jos, nemažai atliekų iš gyventojų surenkama ir kasmet vykstančių aplinkosaugos projektų „Mes rūšiuojam“, „Mes rūšiuojam. Vasara“ ir „Mes rūšiuojam įmonėje“ metu. Ugdymo ir švietimo įstaigos, bendruomenės ir įmonės skatinamos rinkti atliekas, jose taip pat skleidžiama informacija apie elektronikos atliekų daromą žalą gamtai ir pakartotinio atliekų panaudojimo naudą.

„Buitinės elektros ir elektronikos įrangos atliekos renkamos ir apvažiuojant gyventojus specialiu transportu. Gyventojai nenaudojamą techniką taip pat gali palikti ja prekiaujančiame prekybos centre net ir neperkant naujos įrangos, priduoti atliekų tvarkytojui arba nuvežti į savivaldybių didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles. Elektronikos atliekų jokiu būdu negalima šalinti į buitinėms atliekoms skirtus konteinerius“, – primena V. Masalienė.

Buityje naudojamos elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimą ir perdirbimą numato ES direktyva. Pagal Lietuvos Vyriausybės nutarimą 2019 metais turi būti sutvarkyta 60 proc. Lietuvos rinkai pateiktos elektros ir elektroninės įrangos, jei yra įsteigta pakankamai vietų šioms atliekoms surinkti.

Vien EGIO nariai šiais metais planuoja surinkti ir perdirbti daugiau kaip 5 tūkst. tonų buitinės elektronikos atliekų.

Buityje susidarančioms elektronikos atliekoms priskiriama: televizoriai, kompiuteriai, mobilieji telefonai, spausdintuvai, kopijavimo įranga, vaizdo kameros ir grotuvai, šaldytuvai ir šaldikliai, indaplovės, skalbimo mašinos ir drabužių džiovinimo įranga, mikrobangų krosnelės, viryklės, lygintuvai, skrudintuvai, elektriniai šildymo prietaisai, lempos, dulkių siurbliai, vejos pjovimo ar kiti sodo darbų įrankiai, grąžtai, pjūklai, žaislai ir pan. Daugiau informacijos, kaip rūšiuoti elektronikos atliekas ir kur jas priduoti, galima rasti www.atliekos.lt.

Į aplinką (vandenį, gruntą, atmosferą) patekusios ir irdamos atliekos gali užteršti ją pavojingais toksiškais metalais, kaip švinu, kadmiu, chromu, skleisti ozono sluoksnį ardančias dujas (freonus) arba aplinką užteršti gyvsidabriu, tepalais ir plastiku. Daugelis elektroninės įrangos atliekų gali būti perdirbtos ir panaudotos kitų gaminių gamyboje.

Atgal