VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

Žolinės festivalis "Deltuvos žemei 800"

Šie metai Lietuvai gausūs sukakčių. Savo jubiliejinius metus mini ne tik žemaičiai, tačiau ir deltuviečiai, kurie, kaip ir jų kaimynai, švenčia 800 metų sukaktį, kuomet pirmą kartą buvo paminėta Deltuvos žemė. Jubiliejų Deltuvos miestelio bendruomenė sutinka kartu su kasmetine Žolinės švente, kuri čia turi itin gilias tradicijas. Šventiniai renginiai Deltuvoje vyks net 5 dienas.

Apie jubiliejinius miestelio metus ir kuo ši vieta svarbi visos Lietuvos istorijai pasakoja Ukmergės rajono Deltuvos miestelio bendruomenės pirmininkas Dovilijus Serapinas, kurio teigimu, būtent šioje žemėje ne kartą buvo tiesiamas garbingas Lietuvos istorijos kelias. "Ši vieta mena karaliaus Mindaugo laikus, čia suklupo pats Napoleonas", - pasakoja pašnekovas.

Deltuva Lietuvos istorijoje

Deltuvos žemė, tuomet apėmusi dabartinės Deltuvos, Ukmergės, Kavarsko, Anykščių, Kurklių, Utenos, Molėtų, Dubingių, Giedraičių, Videniškių, Balninkų, Šešuolių apylinkes, pirmą kartą minima 1219 m. taikos sutartyje tarp Haličo Voluinės kunigaikštystės ir lietuvių žemių kunigaikščių. Karaliui Mindaugui vienijant žemes, Deltuva patapo bendros valstybinės struktūros dalimi. "Deltuvos kunigaikštystė iki suvienijimo buvo atskiras teritorinis vienetas, apgyvendintas gyvenvietėmis, juosiamas gynybinėmis pilimis", - pasakojo D. Serapinas.

Deltuvos vardas iškyla įvairiais istorijos tarpsniais, tačiau verta paminėti keletą itin svarbių momentų. 1812 metais, puldamas Rusiją, Napoleonas Bonapartas su armija žygiavo per Lietuvą. Be pasipriešinimo imperatoriaus kariuomenei žygiuojant Maskvos link, ties Deltuva įvyko pirmasis Prancūzijos ir Rusijos susidūrimas, sugriovęs Napoleono planus, sklandžiai žengti giliau į rytus. Rusams tuomet pavyko atsitraukti ir pasiruošti tolimesnėms kovoms.

Dar įdomesnis faktas - 1919 metais prie Deltuvos buvo panaudotos pirmosios Lietuvos kariuomenės partankos. Tai žymi artilerijos gimimo istorijos pradžią. Pirmas šūvis kovojant su bolševikais buvo paleistas į jų tuometinį štabą - senąją kleboniją. Iki šiol ant šio pastato sienos yra išlikęs ženklas, menantis šį įvykį. Žvelgiant plačiau - sovietų okupacijos metais Deltuvoje aktyviai veikė Lietuvos Vyčio apygardos partizanai. "Ši vieta simbolizuoja nenumaldomą lietuvių troškimą būti laisviems ir pasiaukojimą už tai", - pasakojo bendruomenės pirmininkas, pridurdamas, jog šios istorijos atsispindi ir miestelio herbe. Deltuvos herbe pavaizduoti kovos kirviai, menantys senąsias kovas, iššūkių kupiną valstybės kūrimosi etapą, kuriame ši žemė vaidino reikšmingą vaidmenį. Miestelio herbe galima rasti dvi dominuojančias senosios Lietuvos herbų spalvas – raudoną ir baltą (sidabrinę). Raudona simbolizuoja drąsą, narsą, pralietą kraują kovose už krašto laisvę, sidabras – dorą ir turtą, krašto žmonių dvasingumą.

Deltuviečiai moka švęsti! Ir kviečia visus prisijungti

Deltuvos jubiliejinių metų šventė tęsis net 5 dienas. Jau šiandien Deltuvos kultūros namuose atidaroma foto paroda „Deltuvai- 800 metų“. Taip pat visų renginio dalyvių lauks šakočio kepimo, žvakių liejimo edukacijos pagal senąsias krašto tradicijas, vyks vietos amatininkų mugė. Dienos renginius vainikuos kapelos „Bičiuliai“ ir roko grupės „Poliarizuoti stiklai“ nemokami koncertai, vyksiantys Liepų parke, kuriame rugpjūčio 16 dieną vyks ir žirgų lenktynės. Rugpjūčio 17 d. prasidės jau 18-tus metus iš eilės vyksianti ir jau tradicine tapusi, Deltuvos Žolinės spartakiada, kurioje visi sportiškai nusiteikę lankytojai savo jėgas galės išbandyti įvairiausiose varžybose: nuo krepšinio iki bato mėtymo.

Žolinės atlaidai – gilias šaknis turinti šventė, jau ilgus metus suburianti bendruomenes kartu. "Žolinė - puiki proga susitikimui. Šventei būdinga bendruomeniškumo ir bendrystės dvasia, kuri lydi visus susirinkusius. Deltuviškiai puoselėja šią gilią miestelio tradiciją, todėl Žolinės šurmulys čia aidi ilgai", pasakojo Ukmergės kultūros centro, Deltuvos skyriaus renginių organizatorė Daiva Stimburienė, kviesdama visus kraštiečius ir svečius atvykti paminėti šią šventę kartu.

Šventės organizatoriai- Deltuvos miestelio bendruomenė, seniūnija, kultūros namai, mokykla, biblioteka, Ukmergės VVG - kviečia visus aktyviai įsijungti į nemokamus šventinius renginius ir griausmingai sutikti Deltuvos 800 metų jubiliejų.

Atgal