VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

08.21.Nemuno slėnio miesteliai

Loreta Nikolenkienė,

Lietuvos žurnalistų sąjungos narė

Panemunės keliu

Važiuojant pačiu gražiausiu Panemunės keliu Kaunas – Klaipėda, apjuostu vaizdingu Nemuno slėniu, galima sau susidaryti turiningą maršrutą, nes maži miesteliai taip greitai keičia vienas kitą: Raudondvaris, Seredžius, Veliuona (anot istorijos šaltinių, tai viena seniausių Lietuvos gyvenviečių).

Kiekvienas miestelis – su gilia istorija, čia gyvenusiais įtakingais didikais ir valdžiusiais pilis, kūrusiais rašytojais, literatūros šviesuoliais. Su įdomiais žmonių likimais.

 

Seredžius.  wikimedia.org. nuotr.

 

Jurbarko link

Iki Jurbarko likus vos dešimt kilometrų, dešiniajame Nemuno krante įsikūręs Skirsnemunės miestelis. Skirsnemunė turi daug bendrų istorinių bruožų su kitais netoliese esančiais miesteliais – Veliuona, Raudone.

Skirsnemunė priklauso tai Žemaitijos teritorijai, kurioje ne kartą keitėsi regiono politinė priklausomybė, o tuo pačiu ir administracinis valdymas.

Išsiskiria mūrinė Skirsnemunės Šv. Jurgio bažnyčia,  pastatyta 1903 m., koplytėlė, medinė Skirsnemunės evangelikų liuteronų bažnyčia (nuo 1849 m.), veikia muziejus, J. Baltrušaičio pagrindinė mokykla (su kraštotyros muziejumi), biblioteka, aktyvi kaimo bendruomenė (nuo 2003  m.). Seniau čia buvo Skirsnemunės piliakalnis. Šalia Skirsnemunės yra pilis ir parkas, Bisenės istorinė piliavietė.

Skirsnemunės bendruomenės šventė

Rugpjūčio 18 d. Skirsnemunėje vyko Šv. Baltramiejaus atlaidai ir Skirsnemunės miestelio šventė.

Vietiniai motociklininkai ankstų rytmetį suskubo kviesti į šventę skirsnemuniečius.  Šventė prasidėjo Skirsnemunės Šv. Jurgio bažnyčioje, kurioje vyko Šv. Baltramiejaus atlaidai ir aukojamos Šv. Mišios, o stadione šventės dalyvių laukė futbolo varžybos ir dziudo klubo "Sfinksas" pasirodymas, bibliotekos edukaciniai užsiėmimai.

Šventės Skirsnemunėje akimirkos. Renginio organizatorių nuotr.

Kultūros centre vyko Kęstučio ir Rūtos Vasiliauskų tapybos darbų paroda „Kelias“. Parodos autorius Kęstutis Vasiliauskas nustebino dar vienu talentu – savo atliekamomis dainomis. Vėliau susirinkusiems buvo parodytas spektaklis, L. Didžiulienės-Žmonos komedija „Paskubėjo“, sulaukęs gausių aplodismentų. Sveikinimo žodį tarė Jurbarko rajono savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius, Lietuvos Respublikos Seimo narys Ričardas Juška, Jurbarko kultūros centro direktorė Aida Bliundžiuvaitienė, Skirsnemunės seniūnas Aidas Mozūraitis, Skirsnemunės kaimo bendruomenės pirmininkė Ilona Ruškytė, žiūrovai.

Kiemelyje susirinkusiuosius pasveikino motociklininkai, pradėję  vakaro programos atidarymą. Koncertavo Jurbarko kultūros centro kolektyvai. Renginio metu buvo apdovanoti futbolininkai LR Seimo nario R. Juškos taure ir medaliais, kuriuos įteikė pats Seimo narys. Jurbarko rajono savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius pagerbė ir pasveikino gyventojų susirinkime naujai išrinktus Skirsnemunės seniūnaičius, ir įteikė pažymėjimus.

Šventės metu vyko įvairios pramogos.

Juras ir Barkus kviečia į Jurbarką

Jurbarkas – miestas vakarų Lietuvoje, Žemaitijoje,  dešiniajame Nemuno krante. Urbanistikos paminklas.

Pirmą kartą Jurbarkas minimas 1259 m. Petro Dusburgiečio  kronikoje, kai Prūsijos ir Livonijos kryžiuočiai, atplaukę Nemunu, abiejų magistrų lygiomis lėšomis Karšuvos srityje, ant šv. Jurgio kalno (in terra Carsovie in monte Gergii) pastatė Georgenburgo pilį.

Jurbarkas švenčia 400 savivaldos metines. Nuotraukos autorius E.Giedraitis  

Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazija

Juras ir Barkus rugpjūčio 23-24 dienomis  kviečia į Jurbarką. Bus ir rimtų renginių (konferencija “Išdidūs buvo ir laisvi…”, skirta Jono Žemaičio-Vytauto metams paminėti, Jurbarko fotoparodos, pėsčiųjų, dviračių žygiai į generolo Jono Žemaičio-Vytauto vadavietę (penktadienį), bet ir pramogų – amatų mugė,  Juro ir Barkaus skulptūrinės kompozicijos atidengimas, koncertai, bėgimas “760 Juro ir Barkaus žingsnių”, skirtas Jurbarko jubiliejui, užsienio delegacijų ir svečių sveikinimai šventės dalyviams.

Atgal