VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

11.01.Kapuose sužibs tūkstančiai žvakių: kokias renkasi dažniausiai ir kaip išvengti kalnų atliekų po Vėlinių?

Lietuviai iki šių dienų yra išsaugoję vieną gražiausių senovės tradicijų per Vėlines prisiminti mirusiuosius ir uždegti jiems žvakelę bei mintimis pabūti kartu. Žvakės liepsna mūsų tautai – labai svarbus simbolis, o žvakių pardavimai kasmet auga, vis pasiekdami rekordus. Visgi kai kurie pirkdami prisimena ir ekologiją bei tvarumo filosofiją. Specialistai primena, kurios žvakės yra ne tik gražios, bet ir draugiškos aplinkai bei pataria, kaip tinkamai sutvarkyti jų atliekas.

Žvakių perka perpus daugiau

Palyginus su ankstesniais metais, šiemet artėjant Vėlinėms prekybininkai stebi rekordiškai į viršų šoktelėjusius kapų žvakių ir dekoratyvinių puokščių pardavimus. Anot jų, Vėlinės lietuviams – svarbi diena ir kapų papuošimų kasmet nuperkama daug, tačiau šiemet pardavimai muša rekordus.

„Vėlinių žvakių pardavimai, lyginant su ankstesniais metais, šiemet augo daugiau kaip 50 proc., atitinkamai daugiau nupirkta ir dekoratyvinių dirbtinių gėlių. Esame įsitikinę, kad tokį aktyvumą nulėmė pasiūlytos nuolaidos, mat dažnas žvakėmis ir dirbtinėmis gėlėmis pasirūpino iš anksto, dar spalio mėnesį, o Vėlinių išvakarėse toliau stebima išaugusi šių prekių paklausa“, – pastebi prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė.

Ieškodami, kokią žvakelę uždegti ant kapo, lietuviai kaip ir ankstesniais metais lieka ištikimi klasikai, tačiau, nors ir siūlomos didelės nuolaidos, pastebima, kad pirkėjai dairosi ne pačios pigiausios, o kokybiškesnės prekės. Populiariausias pasirinkimas – standartinio dydžio žvakė už vidutinę kainą.

„Savo asortimente turime 35 skirtingų rūšių kapų žvakes, visgi pastebime, kad pirkėjų pasirinkimai nesikeičia –  jie lieka ištikimi baltoms klasikinio stiliaus žvakėms. Ypač džiugina, kad auga žvakių įdėklų pardavimai. Palyginus su ankstesniais metais, jie kilstelėjo beveik 90 proc. Darome prielaidą, kad lietuviai vis labiau palaiko idėją ant kapų statyti daugkartinio naudojimo žvakes ir taip ne tik sutaupyti, bet ir tausoti aplinką“, – pažymi I. Baltrušaitienė.

Ragina pirkti ir su atliekomis elgtis atsakingai

Norintiems per Vėlines prisiminti mirusiuosius, bet nepakenkti gamtai, specialistai pataria rinktis būtent aplinkai draugiškas žvakeles, kurių dėklus galima panaudoti keletą kartų vis įdedant naują žvakę.

„Norint, kad ant kapo kuo ilgiau būtų įžiebta šviesa, nebūtina statyti dešimties žvakelių, galima nupirkti vieną, tačiau degančią ilgesnį laiką – 36 valandas ar net ilgiau“, – atkreipia dėmesį prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė.

Ji primena, kad kapuose, kaip ir kitur, lankytojų prašoma rūšiuoti. Tai padės po Vėlinių dienos išvengti kalnų kapuose susidariusių atliekų. Svarbu, kad žaliosios atliekos nebūtų sumaišytos su plastikiniais ir stikliniais žvakių indeliais, metaliniais dangteliais ar gėlių krepšelių ir vainikų konstrukcijomis, nes po Vėlinių specialistams tenka nudirbti milžinišką darbą bandant paskirstyti, kurios atliekos turėtų keliauti į kompostavimo aikšteles, o kurios – į perdirbimo įmones ar sąvartyną. Tad gyventojų prašoma sugrėbtų lapų, nužydėjusių gėlių, sudegusių žvakių ir indelių nuo jų nemesti į tą patį buitinių atliekų konteinerį.

Jei prie kapinių rūšiavimui skirtų konteinerių nėra, atliekas reikėtų išsivežti ir išrūšiuoti į prie namų ar gyvenvietėje esančius konteinerius.

Atgal