VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

11.19. Pasaulio lietuviai kitų metų Seimo rinkimų laukia su viltimi: tikimės proveržio

Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininko dr. Rimvydo Baltaduonio teigimu, po žinios apie būsimą atskirą vienmandatę rinkimų apygardą užsienio lietuviams, išeivijoje gyvenantys tautiečiai kitų metų Seimo rinkimų laukia su viltimi, kad įvyks proveržis. Jo nuomone, pasaulio lietuviai gali daug prisidėti prie valstybės interesų ir, tvirtina dr. R. Baltaduonis, partijos turėtų rimtai apgalvoti savo kandidatus užsienio apygardoje, nes pastarieji yra reikšmingas balsas, galintis skleisti Lietuvos žinią tarptautinėje erdvėje.

Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkas Rimvydas Baltaduonis. Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.

„Kadangi ateinančiuose Seimo rinkimuose jau turėsime atskirą apygardą, kurioje išskirtinai pasaulio lietuviai rinks savo atstovą, tikimės tam tikro lūžio, nes, jeigu anksčiau kandidatai Naujamiesčio apygardoje turėjo pasiskaičiuoti, kur geriau jiems leisti savo laiką, (...) tai, turint ribotus tiek laiko, tiek finansinius išteklius, labai suprantama, kodėl tų kandidatų laikas buvo koncentruojamas ten, kur lengviau rinkėjus pasiekti“, – pirmadienį Seime vykusio Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos susitikimo su parlamentarais metu sakė dr. R. Baltaduonis.

Kartu išeivijos atstovas pabrėžė, jog atskira apygarda turėtų būti proveržis ir postūmis dar didesniam lietuvių diasporos įtraukimui į Lietuvos valstybės kūrimą.

„Tikimės, kad tie kandidatai, kurie išsikels savo kandidatūras šioje apygardoje, jie skirs dėmesį būtent iškomunikuoti, ko jie nori, kad Lietuva siektų per sekančius keturis metus būtent pasaulio lietuviams, kurie jau ir dabar prisideda ir darbais, ir savo ištekliais – tiek finansiniais, tiek laiko, tiek patarimais prie Lietuvos valstybės stiprinimo.

Kartais net užsienyje gyvenantys lietuviai tam tikrose šalyse gali turėti tą lemiamą balsą, kalbėdami su savo kaimynais, savo kompanijose, taip pat net ir bendraudami su valdžios atstovais kitose šalyse, kad Lietuvos valstybingumas ir nepriklausomybė būtų išsaugota“, – kalbėjo dr. R. Baltaduonis.

Partijos, anot Pasaulio lietuvių komisijos pirmininko, turėtų rimtai apsvarstyti, kieno kandidatūras siūlys užsienio lietuvių rinkimų apygardoje. Kartu dr. R. Baltaduonis atkreipė dėmesį, kad užsienio lietuviai balsuoja už labai įvairius kandidatus, todėl ir atskirai save iškėlę kandidatai, pasak jo, gali sulaukti dėmesio.

„Mums atrodo, kad visos politinės partijos turėtų labai rimtai pagalvoti, ką galėtų iškelti būtent šioje apygardoje, nes tai yra tam tikra specifinė žmonių grupė, kurie mato tą pasaulį šiek tiek kitaip, turi kažkokių kitų iššūkių, kuriuos nori pristatyti LR Seime ir kad jie būtų sprendžiami.

Labai tikimės, kad tų kandidatų bus nemažai ir pasirinkimas bus didelis. Kai žiūrime į praėjusių EP, Seimo rinkimus, matome, kad nėra kažkokia vienalytė ta pasaulio lietuvių diaspora. Yra balsuojama už labai didelį ratą partijų ir jeigu kandidatai išsikels individualiai, tai jie dėmesio tikriausiai irgi sulauks“, – teigė dr. R. Baltaduonis.

Spalio pradžioje Vyriausioji rinkimų komisija nutarė įkurti Pasaulio lietuvių vienmandatę rinkimų apygardą. Po šio VRK sprendimo Lietuvos teritorija bus dalijama į 70 vienmandačių rinkimų apygardų, atsižvelgiant į rinkėjų skaičių rinkimų apygardoje.

 

Atgal