VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

02.16. Baltarusijos aktyvistai ragina Lietuvą neprarasti vilties ir priešintis Astravo AE

Politikų ir visuomenininkų vasario 1 d, įsteigtas visuomeninis judėjimas, kuriuo bus siekiama priešintis Astravo AE, nepaisant to, kad pirmąjį reaktorių ketinama atidaryti jau šiemet vasario 15 d. Seime surengė pirmą suvažiavimą.

Baltarusijos aktyvistai ragina Lietuvą neprarasti vilties ir priešintis Astravo AE | lrs.lt nuotr.

„Astravo atominės elektrinės keliama grėsmė Lietuvai, Europos Sąjungai ir net pačiai Baltarusijai yra neginčijamas faktas. Šiandien jau nebėra prasmės vieniems su kitais diskutuoti, kas buvo padaryta, o kas ne, turime susivieniję padaryti tai, kas įmanoma ir būtina. O būtina yra išnaudoti visas likusias politines, teisines ir technines priemones, kad šiam projektui nebūtų leista pradėti veikti, neatsižvelgiant ar tiesiog ignoruojant saugumo ekspertų išvadas ir perspėjimus. Todėl šiandien iš Seimo tribūnos, kviečiu vienytis visus, kurie nenori likti tik pasyviais įvykių stebėtojais. Aktyvi tiek Lietuvos piliečių, tiek ir politikų pozicija, siunčiant aiškią žinią toli už mūsų šalies sienų“, – teigė Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Baltarusijos opozicijos atstovai ir aktyvistai Astravo AE pavadino Rusijos branduoline bomba, galinčia pakartoti Černobylio katastrofą. Jie teigia palaikantys lietuvių tikslus ir ragina nesustoti priešintis atominei jėgainei.

 „Tai karinis strateginis V. Putino projektas, hibridinė branduolinė grėsmė“, – Vilniuje, prasidedant pirmajam Sąjūdžio prieš Astravo atominę elektrinę suvažiavimui, sakė Baltarusijos krikščionių demokratų atstovas Pavelas Severinecas.

Jis pažymėjo, kad negalima apsiriboti vien saugumo garantijomis, būtina reikalauti visiško Astravo AE sustabdymo ir demontavimo neprarandant vilties dėl pasisekimo

„Šansų yra visuomet. Labai  puiku, kad Lietuvoje renkasi toks forumas, kad randasi naujų organizacijų, nes tai – ne tik lietuvių, ne tik baltarusių reikalas. Jeigu kas nutiks Astrave, nukentės visas regionas. Būtina susirūpinti visiems: lenkams, rusams, latviams, o pirmiausia, žinoma, – baltarusiams ir lietuviams“, – ragino P. Severinecas.

Lietuva laikosi pozicijos, kad jėgainė Baltarusijoje statoma nesaugiai, nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų, Minskas kaltinimus neigia.

 

Atgal