VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

02.18. Pagausėjo angliškų ir netaisyklingos darybos įmonių pavadinimų

Valstybinė kalbos inspekcija praneša, kad nuo šių metų pradžios registruojama daug angliškų ir netaisyklingos darybos įmonių pavadinimų. Tokia situacija susiklostė dėl to, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2018 m. liepos 25 d. nutarimu „Dėl Juridinių asmenų registro nuostatų patvirtinimo“ pakeitus įmonių pavadinimų registravimo tvarką, pagal kurią tapo neprivaloma įmonių pavadinimo ekspertizė, kurią Valstybinė lietuvių kalbos komisija nemokamai atlikdavo ne vėliau kaip per šešias valandas.

Verslininkai Inspekcijos teiraujasi, kokios administracinio poveikio priemonės taikomos įregistravus įmonės pavadinimą, pažeidžiantį Kalbos komisijos 2004 m. vasario 2 d. Nr. N-2 (91) nutarimą „Dėl Įmonių, įstaigų ir organizacijų simbolinių pavadinimų darymo taisyklių patvirtinimo“,  jiems daug neaiškumų kelia dabartinė tvarka, kai sankcijos galioja jau įsteigus įmonę su galbūt dėl informacijos stokos įstatymų neatitinkančiu pavadinimu.

Inspekcija primena, kad kalbos taisyklingumo reikalavimai galioja –  pagal Valstybinės kalbos įstatymą visų įmonių, įstaigų ir organizacijų pavadinimai daromi laikantis bendrinės kalbos normų ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos nutarimų, už tai tiesiogiai atsakingi įmonių vadovai.

Kalbos inspekcijos iniciatyva pradėtas minėto Vyriausybės nutarimo taisymas, kartu aktyviai dalyvauja Kultūros ministerija ir  Kalbos komisija.

 

 

Atgal