VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

03.10. Prezidentas: saugumo srityje turime Lietuvą suprantantį draugą iš Vakarų Balkanų

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda Prezidentūroje priėmė Juodkalnijos Prezidentą Milo Djukanovičių. Juodkalnijos vadovas, darbo vizito atvykęs į Baltijos šalis, pirmiausia aplankė Lietuvą, kovo 10 d. viešės Estijoje, o kovo 11 d. – Latvijoje.

Susitikimas su Prezidentu Milo Djukanovičiumi skirtas Juodkalnijos euroatlantinei integracijai aptarti. Lietuva išreiškė tvirtą ir nuoseklią paramą Juodkalnijos siekiams tapti Europos Sąjungos (ES) nare ir pasiūlė pagalbą dalijantis patirtimi dėl sėkmingo ir efektyvaus reformų įgyvendinimo eurointegracijos kelyje.  

LR Prezidento kanceliarijos nuotr.

Lietuva yra pasiryžusi prisidėti prie ES šeimos plėtimo, remdama patikimą ES plėtros politiką, grindžiamą nustatytais kriterijais ir šalių vertinimu pagal jų pasiekimus. „Nuėjome eurointegracijos kelią, žinome, kur reikia sutelkti didžiausią dėmesį, ir esame pasiruošę dalytis patirtimi, kad reformos Juodkalnijoje būtų kokybiškai įgyvendintos ir, svarbiausia, rezultatyvios. Iš savo patirčių žinome, koks svarbus sėkmingam eurointegracijos ir reformų įgyvendinimo procesui yra konstruktyvus ir konsoliduojantis, tęstinumą turintis politinis dialogas ir visos šalies susitelkimas dėl šio tikslo, – sakė Prezidentas.

Lietuvos vadovas pasidžiaugė, kad Juodkalnija puoselėja vakarietiškas vertybes ir pagarbą vakarietiškai demokratijai. Prezidentas palinkėjo Juodkalnijai ir toliau skleisti bei tvirtinti žmogaus teisėmis ir teisės viršenybe grįstas vertybes sudėtingoje geopolitinėje aplinkoje esančiame Vakarų Balkanų regione.

Juodkalnija solidariai prisideda prie Baltijos šalių saugumo užtikrinimo, dalyvaudama NATO priešakinių pajėgų batalione Latvijoje (eFP).

„Juodkalnijos Prezidentas puikiai informuotas apie Baltijos šalių saugumo situaciją ir grėsmes, jas taip pat labai rimtai vertina, kelia mums aktualių grėsmių klausimus tarptautiniuose forumuose. Galime pasidžiaugti, kad saugumo srityje turime Lietuvą suprantantį draugą iš Vakarų Balkanų“, – teigė Prezidentas.

Šalies vadovas išreiškė padėką Juodkalnijos Prezidentui už griežtą poziciją dėl sankcijų Rusijai ir už aktyvų dalyvavimą saugumo bei gynybos projektuose. Apsikeista mintimis aktualiausiais NATO darbotvarkės klausimais, aptarti hibridinių grėsmių keliami iššūkiai regione, Rusijos agresija Ukrainos Rytuose, energetinio ir branduolinio saugumo temos.

Juodkalnijos Prezidentas Lietuvoje lankosi pirmą kartą. 2021 m. bus minimos 15-osios Lietuvos ir Juodkalnijos diplomatinių santykių užmezgimo metinės.

Dvišaliai Lietuvos ir Juodkalnijos ryšiai pastaruoju metu aktyvėja – 2017 m. vyko Juodkalnijos ir Lietuvos tarpparlamentinių grupių, ministrų, gynybos viceministrų vizitai. Lietuva ir Juodkalnija aktyviai bendradarbiauja strateginės komunikacijos, kibernetinio saugumo srityse. Šių metų vasario mėnesį atidarytas Juodkalnijos garbės konsulatas Vilniuje.

Atgal