VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

03.23. Esantiems izoliacijoje – specialios rekomendacijos dėl šiukšlių tvarkymo

 

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), siekdama riboti COVID-19 ligos (koronaviruso ligos) plitimą, žmonėms, kurie dėl to, jog yra grįžę iš užsienio ar turėję kontaktą su patvirtintu ar tikėtinu ligos atveju ir privalo izoliuotis, rekomenduoja, kaip elgtis su šiukšlėmis.

Jas rekomenduojama tvarkyti taip:

Izoliuotas žmogus, kuriam izoliavimas privalomas, buitines atliekas jų susidarymo vietoje, taip pat ir naudotas asmens apsaugos priemones (jei tokias naudojo), panaudotas vienkartines servetėles surenka į atliekoms skirtą konteinerį, į kurį įdėtas skysčiams nepralaidus maišas.

Kai buitinių atliekų konteineris pripildomas, izoliuotas žmogus užrištą maišą su atliekomis palieka už durų neišeidamas iš izoliavimo patalpos.

Savivaldybės paskirtas žmogus, kuriam pavestas maisto ir kitų būtinųjų priemonių pristatymas izoliuotam asmeniui, išneša maišą su atliekomis į bendrą buitinių atliekų konteinerį. Savivaldybės paskirtas žmogus buitines atliekas išneša mūvėdamas vienkartines pirštines, o išmetęs atliekas pirštines nusiima, išmeta į konteinerį ir dezinfekuoja rankas alkoholine rankų dezinfekavimo priemone.

Komunalines atliekas surenkančių įmonių darbuotojai, tvarkydami bendras buitines atliekas (surinkimas, išvežimas ir t.t.), dėvi įprastas asmenines apsaugos priemones (darbo drabužius, pirštines, kitas priemones, atsižvelgiant į buitinių atliekų tvarkymą reglamentuojančius teisės aktus).

Komunalines atliekas surenkančioms įmonėms užtikrina tinkamą darbuotojų, tvarkančių atliekas, rankų higieną pasirūpindamos higienos priemonėmis. Kiekvienoje transporto priemonėje turi būti rankoms skirtas dezinfekcinis tirpalas bei informacija apie tinkamą jo naudojimą.

Komunalines atliekas tvarkantys darbuotojai turi kuo dažniau plauti rankas su muilu, jei tokios galimybės nėra, dezinfekuoti rankas joms skirta dezinfekcine priemone, vengti socialinio kontakto su kosinčiais, čiaudinčiais asmenimis, laikytis saugaus atstumo (ne mažiau nei 2 metrai).

Komunalines atliekas surenkančioms įmonėms kiekvieną transporto priemonę aprūpina valymui ir dezinfekcijai skirtomis priemonėmis (šluostės, dezinfekcinis skystis, skirtas dažnai liečiamų paviršių valymui). Daugiau informacijos apie aplinkos valymą ir dezinfekciją ne sveikatos priežiūros įstaigose galite rasti Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijose ,,Dėl aplinkos valymo ir dezinfekcijos, esant nepalankiai COVID-19 situacijai“ http://sam.lrv.lt/uploads/sam/documents/files/KORONA/rekomendacijos%20del%20aplinkos%20valymo.pdf.

Jei atliekas tvarkiusiam asmeniui pasireiškia COVID-19 ligai (koronaviruso infekcijai) būdingi simptomai (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas), būtina skambinti į Koronos karštąją liniją telefono numeriu 1808.

Komunalinių paslaugų įmonės darbuotojui, turinčiam ūmios kvėpavimo takų infekcijos požymius, dirbti griežtai negalima.

Atgal