VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

05.13. VDU inicijuoja projektus – nuo biotechnologijų iki kultūros sektoriaus inovacijų

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) mokslininkai naujuose finansuojamuose projektuose vystys tarpdisciplinines temas: sėklų apdorojimą šalta plazma, mikrodumbliais praturtintas trąšas ir kūrybinių industrijų kompetencijų lavinimą.

Ekologiškos inovacijos – sėklų daigumui didinti

Pirmojo finansuoto projekto tyrėjai atliks tyrimus su pluoštinės kanapės ir sėjamojo grikio sėklomis, taikydami sėklų apdorojimą šalta plazma, kuris leidžia padidinti augalų sėklų daigumą. Pasak projekto autorių, tokios inovacijos kaip šalta plazma yra itin reikalingos šiandien.

„Šiandieninės pasaulio demografinės tendencijos skatina ieškoti sprendimų – intensyvinti žemės ūkio technologijas, užauginti kuo daugiau kokybiškos produkcijos, taikant aplinkai draugiškas technologijas. Projektas siekia patikrinti hipotezę, kad sėklų apdorojimas šalta plazma (angl. cold plasma, CP) gali gerinti pluoštinės kanapės ir sėjamojo grikio agronomines ir fiziologines savybes, gautos biomasės biochemines ir technologines savybes, taip pat išbandyti inovatyvią sėklų apdorojimo CP technologiją, kurios dėka į sėklų  paviršių įterpiami mineralinių nanokristalų klasteriai“, – paaiškina VDU Gamtos mokslų fakulteto Biochemijos katedros profesorė Vida Mildažienė, vadovaujanti projektui „Inovatyvios technologijos biologiškai aktyvių augalų metabolitų produkcijai didinti“.

Mikrodumbliai – nauda ir augalui, ir dirvožemiui

Kitame projekte, kuriam skirtas finansavimas, mokslininkai susivienijo kurdami inovatyvias mikrodumbliais praturtintas trąšas. Ekspertai tikina, jog tokios trąšos nekenkia aplinkai, todėl jų poreikis pasaulyje nuolat auga.

„Aplinkai draugiškos bioaktyvios trąšos ne tik turi pagrindinių augalams būtinų maisto medžiagų, bet ir yra praturtintos mikroelementais bei kitomis augimą ar maisto medžiagų įsisavinimą skatinančiomis medžiagomis. Tokias trąšas – efektyvias ir skatinančias ekosistemų tvarumą – siekiame sukurti ir šiame projekte“, – paaiškina projekto vadovė, VDU Žemės ūkio akademijos Miškų ir ekologijos fakulteto Aplinkos ir ekologijos instituto profesorė Eglė Sendžikienė.

 

Mokslininkų teigimu, ekologiškų mikrodumblių naudojimas yra tikslingas, siekiant atstatyti dirvožemio derlingumą, skatinti augalų medžiagų įsisavinimą. Naujojo projekto pavadinimas – „Intensyvios ūkinės veiklos neigiamų padarinių klimato kaitai mažinimas kuriant ir naudojant aplinkai draugiškas bioaktyvias trąšas“.

Kūrybinių industrijų atstovams – Oazė, padėsianti prisitaikyti

Trečiasis paramą gavęs projektas yra skirtas kultūros ir kūrybinėms industrijoms – rengiama metodologija, padedanti keisti arba perkelti kultūros ir kūrybinių industrijų kompetencijas prisitaikant prie nuolatinių pokyčių. Projekte numatoma įsteigti Oazę – ekscelencijos centrą, skirtą profesionaliems kultūros lauko dalyviams: menininkams, kultūros darbuotojams, kūrybinių verslų atstovams, kurie čia galės keisti savo gebėjimus, nuostatas, vykdyti eksperimentus. Tuo pačiu siekiama, kad šis centras taptų nehierarchine, atvira, tolerantiška, įtraukia komunikacijos ir partnerystės erdve, kuri būtų vienodai patraukli ne tik Lietuvos, bet ir užsienio menininkams, kūrybingiems verslininkams.

„Šiandien vis dažniau kalbama apie kultūros ir kūrybinių industrijų sferos įmonių ir organizacijų poreikį įsitraukti į nuolatinį kompetencijų lavinimą ir ugdyti perkeliamuosius, adaptacijos gebėjimus, kurie padėtų geriau prisitaikyti prie intensyviai besikeičiančio pasaulio, rinkų, komunikacijos ir naujų technologijų. Kompetencijų kaita ir perkeliamieji gebėjimai tapo ne pageidavimu, o išlikimo būtinybe. Tai ypač akivaizdžiai parodė Covid-19 pandemija ir karantinas, sukėlęs ypač daug problemų kultūros sferos darbuotojams“, – apibendrina projektui vadovaujantis VDU Socialinės ir politinės kritikos centro vedėjas, filosofijos profesorius Gintautas Mažeikis.

Projekto metu bus išplėtota Oazės vizijos „filosofija“, „architektūra“, „dizainas“ ir „pedagogika“, ištirta ir išdiskutuota tranzityvumo koncepcija: tarpdiscipliniškumo, tapsmo, mutacijos, hibridiškumo, heterogeniškumo, konfrontuojančių tapatybių ir panašiomis idėjomis; bus remiamasi poststruktūralizmo filosofija, socialine architektūra ir dizainu, radikalios pedagogikos idėjomis, Kūrybinių industrijų ir kultūros studijomis ir kritika. Projektas vadovaujasi tapsmo, kelio filosofija.

VDU tyrėjai pagal jungtinę veiklos sutartį projektuose bendradarbiauja su Kauno technologijos (KTU) ir Lietuvos sveikatos mokslų (LSMU) universitetais bei Lietuvos energetikos institutu (LEI). Jungtinę veiklos sutartį mokslo įstaigos pratęsė vasario pradžioje. Projektų konkurso koordinatorius – VDU Komunikacijos ir technologijų perdavimo centras, užtikrinantis aktyvų mokslo ir verslo bendradarbiavimą, universiteto partnerystes su verslo, valstybiniu ir viešuoju sektoriumi, padedantis mokslininkams komercializuoti savo paslaugas. Projektų rezultatai bus pristatomi kasmetinėje konferencijoje 2021 m. sausio mėnesį.

Atgal