VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

06.20. Kaupti ar nekaupti pensijai: apsispręsti liko dvi savaitės

Šiemet į antros pakopos pensijų kaupimą įtrauktiems gyventojams liko mažiau nei 2 savaitės apsispręsti – dalyvauti pensijų kaupimo sistemoje, ar ne. Neapsisprendusius gyventojus „Sodra“ ragina nelaukti paskutinės minutės.

Į pensijų kaupimą įtraukti gyventojai sprendimą „Sodrai“ turi pateikti iki birželio 30 d.

Gyventojai, kurie nieko nedarys, nuo liepos taps pensijų kaupimo dalyviais „Sodros“ parinktoje bendrovėje ir pradės mokėti pensijų kaupimo įmokas.

Nuo liepos 1 d. pensijų anuitetus iš gyventojo pensijų fonde sukauptų lėšų mokės tik „Sodra“.

„Gyventojams, kurie iki šiol nėra sudarę pensijų kaupimo sutarčių patys bei nepateikę prašymo kaupime nedalyvauti – dar kartą į asmenines paskyras www.sodra.lt/gyventojui, o daliai ir elektroniniu paštu išsiuntėme priminimą apie apsisprendimo terminą.

Apsisprendimas dalyvauti pensijų kaupime – atsakingas žingsnis, jis neturėtų būti priimtas skubotai. Tam buvo skirta pusė metų, todėl nesinorėtų, kad sprendimas būtų priimtas paskutinę minutę“, – sako Sodros“ Klientų aptarnavimo valdymo skyriaus vedėjas Evaldas Mikutis.

Šių metų pradžioje „Sodra“ į pensijų kaupimą įtraukė 43 tūkst. gyventojų. Jie gali patys bet kada sudaryti sutartį su savo pasirinkta pensijų kaupimo bendrove ir tai jau padarė 1,5 tūkst. gyventojų.

Jie taip pat gali pateikti „Sodrai“ prašymą kaupime nedalyvauti – tokį sprendimą priėmė 11,5 tūkst. įtrauktų gyventojų. Prašymą nedalyvauti pensijų kaupime rekomenduojama pateikti internetu prisijungus prie asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui www.sodra.lt/gyventojui.

Taip pat prašymai priimami klientų aptarnavimo skyriuose, tačiau „Sodra“ primena, kad Lietuvoje tebesitęsiant ekstremaliai situacijai „Sodros“ klientų aptarnavimo padaliniuose priimami tik iš anksto užsiregistravę asmenys, tad vizitui reikėtų registruotis iš anksto. Dėl vizito laiko reikėtų susitarti iš anksto paskambinus telefonu 1883 arba puslapyje www.sodra.lt/registracija.

Į pensijų kaupimą įtraukti gyventojai taip pat gali nieko nedaryti – tuomet jie nuo liepos taps pensijų kaupimo dalyviais „Sodros“ atsitiktine tvarka parinktoje bendrovėje. Tai reiškia, kad 2,1 proc. nuo darbo užmokesčio įmokos bus pervedamos į jų pensijų fondą.  Tas pats nutiktų ir prašymą kaupime nedalyvauti pateikus pavėluotai.

Naudingos nuorodos:

Asmeninė „Sodros“ paskyra gyventojui: www.sodra.lt/gyventojui

Prognozuojamos senatvės pensijos skaičiuoklė: www.sodra.lt/lt/skaiciuokles/prognozuojamos_pensijos_skaiciuokle

Pensijų anuitetų skaičiuoklė: www.sodra.lt/lt/skaiciuokles/pensiju-anuitetu-skaiciuokle

Informacija apie pensijų kaupimą: www.sodra.lt/lt/situacijos/informacija-gyventojams/papildomai-kaupiama-pensija

Informacija apie pensijų anuitetus ir skaičiuoklę: www.sodra.lt/lt/naujienos/sodra-pristate-pensiju-anuitetu-skaiciuokleka-gausite-uz-pensiju-fonde-sukauptas-lesas-senatveje

Registracija konsultacijai klientų aptarnavimo skyriuje: www.sodra.lt/registracija

 

Apsispręsti bus lengviau

Kad priimti sprendimą būtų lengviau, šią savaitę „Sodra“ pristatė dar vieną įrankį, galintį padėti neapsisprendusiems dėl pensijų kaupimo antroje pakopoje. Tai – pensijų anuitetų skaičiuoklė.

Skaičiuoklė parodo, kaip keistųsi anuiteto išmokos priklausomai nuo gyventojo amžiaus, pensijų fonde sukauptos sumos ir pasirinktos anuiteto rūšies. Nuo liepos 1 d. „Sodra“ teiks pensijų anuiteto paslaugą, kai, sumokėjus vienkartinę įmoką iš fonde sukauptų pinigų, visą likusį gyvenimą „Sodra“ mokės mėnesio išmokas.

Pensijų anuitetus turės įsigyti tie antros pakopos pensijų kaupimo dalyviai, kurie bus sukaupę 10 tūkst. ir daugiau eurų. Priklausomai nuo savo sukauptų lėšų sumos, amžiaus, asmeninės situacijos ir požiūrio į investavimą, jie galės rinktis standartinį pensijų anuitetą, standartinį pensijų anuitetą su garantuojamuoju mokėjimo laikotarpiu ir atidėtąjį pensijų anuitetą.

„Sodra“ siūlo ir kitas priemones, kurios gali būti naudingos. Pavyzdžiui, pasinaudojus  „Sodros“ prognozuojamos senatvės pensijos skaičiuokle galima sužinoti, kokią pensiją gautumėte, jeigu dalyvautumėte pensijų kaupime, ir kokią – jeigu ne.

Išsamią informaciją apie pensijų kaupimą taip pat galima rasti “Sodros” internetinio puslapio skiltyje  „Papildomai kaupiama pensija“ arba gauti konsultaciją paskambinus trumpuoju numeriu 1883.

Atgal