VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

03 15. Prie sukiužusios geldos

Vladas Kazlauskas

Vienos televizijos laidos metu buvo parodytas Lietuvos žemėlapis su rusiškais miestų pavadinimais ir rusų elektros energijos perdavimo planai iš Karaliaučiaus srities į Švediją per Lietuvos teritoriją. Tai televizijos buvo padaryta taip, tarsi Lietuvai grėstų karas ar dar nežinia kokia nelaimė.

Betgi rusai savo raidėmis rašo ne tik Lietuvos miestų pavadinimus, tačiau ir tokių miestų kaip Londonas, Paryžius ar Roma. Taigi čia piktintis nėra pagrindo.

Kitas dalykas – elektros jungtis iš rusų statomos Piliavoje (Baltijske) atominės elektrinės į Švediją per Lietuvos teritoriją. Mano nuomone, tokiu rusų pasiūlymu reikėtų pasinaudoti, nes už elektros energijos tranzitą Lietuvai tektų tam tikra pinigų suma. Jei nepasinaudotume, tai liktume prie sukiužusios geldos, kaip senė toje pasakoje apie senį ir auksinę žuvelę. Juk ar ne panašiai likome, kai atsisakėme rusų dujotiekio per Lietuvos teritoriją? Dujotiekis visgi tiesiamas, bet jau Baltijos jūros dugnu. Ir jokių pinigų už dujų tranzitą mes negausime. Mokykimės bent jau iš savo klaidų, jei nemokame mokytis iš svetimų. Juk rusai gali nutiesti savo jungtį į Švediją ar susitarti su lenkais dėl elektros energijos pardavimo jiems.

Dar dėl naujos atominės elektrinės, kurią ruošiamės statyti. Vargu, ar dabar ją apsimoka statyti. Pirmiausia, rusams pastačius savo AE Piliavoje, o baltarusiams – Astrave, pigios elektros energijos rinka mums bus garantuota, nes kaimynai neturės kur dėti elektros. Tiesa, mes galime jų elektros energijos neįsileisti. Tačiau tuomet ant tautiečių pečių bus suverstosa visos mūsų AE statybos išlaidos. Sava elektros energija bus brangi, brangesnė, nei siūlys baltarusiai ar rusai - pas mus jau taip yra. Žmonėse tai kels pyktį savo jau ir taip „kvailai valdžiai“. Bemokėdami už brangią savą energiją, vėl liksime prie sukiužusios geldos.

Antra vertus, nauja AE pritrauks naujos darbo jėgos iš visų pasviečių. Tačiau ar ji mums reikalinga, kai savi žmonės bėga į užsienius? Be to, AE statytojai būtų nepageidaujamas internacionalas Lietuvos žemėje.

Gal aš ir klystu, tegu išmintingesni žmonės mane pataiso. Tačiau ar ne geriau tas lėšas, skirtas naujos AE statybai, skirti regeneracinių elektrinių statybai. Juk atsinaujinančių šaltinių elektrines remia ir Europos Sąjunga.

Atgal