VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

07 09. Vilniečiai savivaldybės prašo „vamzdį“ prie Neries iškelti į kitą vietą (prašymas pasirašyti peticiją)

Vilniečiai šiuo metu renka parašus ragindami Vilniaus miesto savivaldybę į kitą vietą perkelti prie Neries esantį skulptoriaus Vlado Urbanavičiaus kūrinį „Krantinės arka”, dažnai vadinamą „vamzdžiu“.  Peticijoje teigiama, kad skulptūra turėjo stovėti tik dvejus metus.  
 „Ši skulptūra nuo pat jos pastatymo visuomenėje kėlė nepasitenkinimą ir prieštaringus vertinimus dėl abejotinos meninės vertės ir išraiškos, medžiagų parinkimo, dėl derėjimo su aplinka bei dėl tinkamo miesto reprezentavimo. Viešai visada buvo aiškinama, kad šis „projektas“  siejamas tik su Europos kultūros sostinės renginiais. Jau praėjo penkeri metai, tad skulptūra eksploatuojama du kartus ilgiau nei buvo planuota“, - rašoma peticijoje, tarp kurią palaikančiųjų yra Nacionalinės premijos laureatas, architektas, restauratorius Napalys Kitkauskas, akademikas Jonas Grigas, verslininkas ir buvęs krepšininkas Matas Niparavičius, teatrologė Gražina Mareckaitė, smuikininkė Raimonda Daunienė, žurnalistė Aldona Žemaitytė-Petrauskienė ir kiti.
Skulptūrą, tuometinio savivaldybės administracijos direktoriaus Gintauto Palucko  įsakymu, sostinei vadovaujant merui Juozui Imbrasui, buvo leista pastatyti viešajai įstaigai „Vilnius-Europos kultūros sostinė 2009“. Skulptūros autoriui sumokėjus beveik 100 tūkst. litų, buvo sutarta, kad ji bus eksponuojama dvejus metus, iki 2010 m. Kai sostinei vadovavo meras Vilius Navickas, tuometinio administracijos direktorius Vytauto Milėno įsakymu skulptūrą su autoriaus turtinėmis teisėmis perėmė Vilniaus miesto savivaldybė. Šiame įsakyme nebeliko termino, iki kurio laiko skulptūra turi būti eksponuojama.
 
Peticiją galima pasirašyti čia:
http://www.e-peticija.lt/peticija/182/del-skulpturos-krantines-arka-perkelimo

 
Kontaktai : 
Matas Niparavičius - 861400099 e-mail: [email protected]

Atgal