VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

11 15. Estetika, etika ir politika

Vytautas Paliukaitis

Pastarųjų metų reiškiniai, įsiverždami į visuomenės gyvenimą, pažadino daugelį pasyvių žmonių, privertę ir juos susimąstyti, ar mes ko nors svarbaus nepraleidome. Kad kurdami atsparią įvairiems „skersvėjams“ valstybę lėtokai judame pažangos keliu.

Kaip sostinės pilietis ir patriotas, matydamas gėrio ir grožio sėklas, išauginančias valstybės ateitimi susirūpinusias savo atžalas, aš ir kiekvienas lietuvis – ravėkime dirvą nuo „piktžolių“ pagal išgales.

Įspūdinga Kaune surengta 5-oji tarptautinė akvarelės bienalė, neabejoju, ne tik man vienam ilgai išliks atmintyje. Pamatėme, kiek dar neatskleistų galimybių. Ši technika atveria „vartus“ giliau spalvomis įkūnyti tikrovę. Kaip skandinavistas pirmiausia išanalizavau eksponuotas Islandijos, Danijos, Norvegijos, Švedijos ir Suomijos kūrėjų akvareles. Nustebino paprastą, mums visiems matytą debesuotą dangų įtaigiai nutapiusi islandė A.Arnardottir kūrinyje „Nerimstančio debesies portretas“ (2014 m.). Bienalė „Baltijos tiltai“, kaip rašo parodos kataloge su gausiomis spalvotomis iliustracijomis įvadinio straipsnio autorius E.Ališanka, - šis renginys padeda ne tik dalintis patirtimi, bet ir pamatyti savo pasiekimus tarptautinėje arenoje. Paroda ir pavadinta retokai meno istorijoje sutinkamu žodžiu „Rezonansas“.

Iš etikos reiškinių patys skaitytojai galėtų pasvarstyti – kaip čia yra, kad prestižinėje J.Basanavičiaus gatvės Vilniuje dalyje stovi apmirusi E.Armoškos galerija. Keleri metai čia jau nerengiamos parodos. O kiek aukščiau minėtos gatvės ir Teatro gatvės kampe, atrodytų ankštoko ploto patalpose išsitenka mėgstama vilniečių A.Savicko galerija ir parlamentaro P.Auštrevičiaus biuras.

Keletą kartų per mėnesį būdamas Kaune vis užsuku į V.Putvinskio gatvę pažiūrėti, ar dar neparduotas Tarabildų namelis. Tikriausiai miesto biudžete šiuo metu trūksta pinigų. Namo dalį užima grįžę iš tremties, kaip man jie patys pasakė, gyventojai. Jie net dviejuose fasaduose iškabino užrašus „Parduodamas“. Metai slenka, o situacija nesikeičia.

Vilniuje bent jau ūkio politika pavyzdinga. Artėjant šaltajam sezonui mūsų gyvenamuosiuose namuose buvo pakeisti naujais rūsyje susidėvėję vamzdžiai. Operatyviai visur keletą kartų buvo nupjauta žolė – išvengta erkių platinamų ligų. Apie visuomeninio transporto kontrolierių ir policijos gerėjantį darbą pakalbu su pažįstamais, jie taip pat pritaria. Bet tai jau būsimo atskiro straipsnio tema.

Atgal